Diyabet böbrekleri tahrip ediyor
09 Nisan 2021

Kronik böbrek yetmezliği hakkında bilgi veren Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Savaş Sipahi, böbrek yetmezliğinin sinsice ilerleyen bir hastalık olduğunu belirterek, diyabet hastalığının böbreklerin tahribatında önemli bir payı olduğunu dile getirdi. 

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (SAÜEAH) Böbrek Haftası nedeniyle çeşitli etkinlikler yapıldı. Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve SAÜEAH Nefroloji Kliniği Şefi Doç. Dr. Savaş Sipahi tarafından AKM’de “ Kronik Böbrek Yetmezliği Tanı ve Tedavisinde Kullanılan Yöntemler.” konulu konferans verildi.  Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ile SAÜEAH iş birliğinde gerçekleştirilen konferansa, hekimler ve sağlık çalışanlarının yanı sıra böbrek hastaları ve yakınları ile vatandaşlar katıldı.

BÖBREK RAHATSIZLIKLARI ARTIYOR

Doç. Dr. Savaş Sipahi, vücudumuzdaki böbreklerin çalışmasıyla ilgili bilgilerin paylaşımıyla başladığı konferansta, böbrek hastalıklarının tanısı ve tedavisine yönelik açıklamalarda bulundu. Böbrek yetmezliği nedeniyle insan vücudunda yaşana rahatsızlıklardan bahseden Sipahi, böbrek rahatsızlığının en önemli nedeninin diyabet olduğunu ifade etti.  Dünyada ve Türkiye’de gittikçe yaygınlaşan kronik böbrek hastalığının sinsi bir hastalık olduğuna dikkat çeken Sipahi “Dünyada bilinen hastalıkların yüzde 10’unu kronik böbrek yetmezliği oluşturmakta. Ülkemizde de son yıllarda kronik böbrek rahatsızlığı hastalarının sayısında artış var. Türk Nefroloji Derneği’nin gerçekleştirdiği CREDIT çalışması, ülkemizde her 7 kişiden birinin kronik böbrek hastası olduğunu ortaya koyuyor.” dedi.

SİNSİCE İLERLEYEN BİR HASTALIK

Nefroloji kliniklerine hastaların değişik kliniklerden geldiğini kaydeden Sipahi “ Yani hastalar böbreklerinin artık vücutlarına yetmediğini bir başka hastalıktan rahatsız olduğunda anlar. Hastanın tansiyonu yüksektir, dahiliye ve kardiyoloji kliniklerinde tetkik edilir, sonra anlaşılır ki altta yatan neden, aslında böbrek yetmezliği. Veya hasta, şeker hastalığı dolayısıyla yıllarca endokrin servisinde takip edilir, sonra bakılır ki bu durum hastada böbrek hasarı yapmış. Ya da hasta enfeksiyondan takip edilirken böbrek rahatsızlığı söz konusu olur.” şeklinde konuştu.  Konferansın sonunda tanı ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Sipahi, böbrek nakliyle ilgili hastaların yaşadığı süreçlerle ilgilide paylaşımlarda bulundu.

DİYALİZ HASTALARIYLA PASTA KESTİLER

Dünya Böbrek Haftası etkinlikleri çerçevesinde bir diğer etkinlik ise SAÜEAH Diyaliz Ünitesinde gerçekleştir. Hastane idarinin de katıldığı etkinlikte Böbrek hastalığına dikkat çekmek için üzerinde böbrek resimleri basılmış tişörtler giyen Diyaliz personeli hekim ve sağlık çalışanları hastalara sabah kahvaltısı dağıtarak birlikte pasta kestiler. Diyalize giren hastalara küçük hediyelerin dağıtıldığı etkinlikte böbrek yetmezliğine dikkat çekildi.


  • IMG_3966.JPG
  • IMG_3969.JPG
  • IMG_3974.JPG
  • IMG_3975.JPG
  • IMG_3980.JPG
  • IMG_4018.JPG
  • IMG_4014.JPG
  • IMG_3984.JPG
  • IMG_3982.JPG
  • IMG_3981.JPG
  • Doç. Dr. Savaş Sipahi.JPG