Hipnoz Polikliniği Açıldı..
09 Nisan 2021

HİPNOTERAPİ

Hipnoz Nedir?

Hipnoz, telkin veya komut veren bir kimsenin yardım ve rehberliğinde, kişinin farkındalık ve konsantrasyonun arttığı bir bilinç hali durumudur. Kişinin bilinci açık bir şekilde, konsantrasyonu artmış, kendisine yardım ve rehberlik eden kişi ile uyumlu bir halde bilinç durumunda derinleşme ile oluşmaktadır. Hipnoz olan kişi sanılanın aksine uyumamaktadır, denilenleri çok daha konsantre şekilde duyup dinlemektedir.

Hipnoterapi Nedir?

Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış “hipnoterapi sertifikası”na sahip doktor, diş hekimi veya klinik psikolog tarafından, hipnozun hastaların klinik durumlarına en uygun şekilde tatbik edilmesidir. Örneğin bu şekilde bir diş hekimi diş tedavileri görmekten korkan veya endişe eden hastasına hipnoterapi ile yardımcı olarak, hastasının kaygılarının giderilmesinde yardımcı olabilir. Bir başka örnek vermek gerekirse ağrının azaltılmasında, kaygının giderilmesinde, stresin azaltılmasında, hali hazırda almakta olduğu tedaviye uyum sağlamasında, sigarayı bıraktırmada, kilo ve beslenme kontrolünde vb gibi durumlarda hipnoterapi ile hastaya yardımcı olmak mümkündür. Özetlemek gerekirse hipnozun tıp sahasında hasta için kullanılmasına hipnoterapi denilir.

Kimler Hipnoterapi Yapabilir?

Sağlık Bakanlığı mevzuatına göre hipnozu tıp alanında kullanmaya sadece hipnoterapi sertifikası sahibi doktor, diş hekimi veya klinik psikolog uygulayabilmektedir. Hipnoterapi sertifikası bu meslek mensuplarına, müfredatı Sağlık Bakanlığı’nca belirlenmiş 200 saat ders ve uygulama eğitimi sonrasında yazılı sınavda başarılı olmaları halinde verilir. Sağlık Bakanlığı’nca yetkilendirilmemiş hiç kimse hipnoterapi yapamaz.

Herkes Hipnoz Olur mu?

Hipnoz olmayı gerçekten isteyen herkes hipnoza girebilir. Bazen insan farkında olmadan da tabii bir süreç olarak hipnoza girebilir veya hipnoza benzeyen süreçleri, yaşadıklarının hipnotik bir hal olduğunu bilmeden yaşayabilir. Bir hipnoterapist tarafından hipnoza girmek durumunda ise, hastaların beklenti ve önceki yanlış bilgileri, kaygıları hipnoza girmelerine mani olabilir. En çok hastalar “sırlarımı öğrenir mi, söylememem gereken şeyler söyler miyim?” gibi endişeler ile iç sorgu ve kaygı yaşayabilirler. Bundan dolayı hipnoza girenin hipnoz yapana güvenmesi, ona inanması çok önemlidir. Bununla birlikte gerçekten hipnoz olmayı isteyen insanlar büyük çoğunlukla hipnoza girebilirler.

Hipnoz Olmakta Önemli Noktalar Nelerdir?

En özet şekli ile hipnoz şu bileşenlerden oluşur:

  1. Hipnoterapist (hipnoterapi uygulayan hekim)
  2. Hasta (hipnoterapi uygulanan kişi)
  3. Mayalama (kişinin hipnozun ne olduğuna dair hazırlanması)
  4. İndüksiyon (hipnoza giriş)
  5. Derinleşme (hipnoz esnasında daha derin trans haline geçme)
  6. Telkin verme (hipnoterapistin size yardımcı olacak komutları vermesi)
  7. Hipnozdan çıkış (hipnoterapistin komutları ile normal bilinç haline geri dönüş)
  8. Hipnoz sonrası telkin verilmeye devam edilmesi

Zorla Hipnoz Olur muyum?

Hayır, kişi istemedikçe zorla hipnoza girmez. Hipnozda kişinin rızası, onayı ve işbirliği gerekmektedir. Denemek için, inanmayarak veya kendisi haricindeki faktörlere bağlı kalarak hipnoz olunması beklenmemelidir.

Sırlarımı Söyler miyim?

Hipnoz esnasında bilinciniz açık ancak tercihen gözleriniz kapalıdır. Film ve dizilerdeki gibi kişinin tamamen kendinden geçmesi, maymun gibi hayvanlara benzetilerek sesler çıkarması gibi durumların hipnoterapi ile alakası bulunmamaktadır. Normal halinizde söylemek istemediğiniz hiçbir şeyi bilinçli hipnoz esnasında da söylemezsiniz.

Hipnoz ile İstemediğim Değişiklikler Olur mu?

Hastanın değiştirmek istediği, yardım almak istediği konu ne ise o konuda hastaya hipnoterapi uygulanır. Bilinçli hipnozda hasta kendisine verilen telkinlerde uygun görmediği telkinleri kabul etmeyebilir.

Hipnoterapi Hangi Hastalık ve Durumlarda Kullanılabilir?

  • Cerrahi işemlerde
    1. Ameliyat öncesi korkuyu yenme, endişe ve ağrının azaltılmasında
    2. Ameliyat sonrası ağrı, bulantı, kusma ve endişe ile baş etmede
  • Tüm tanısal ve girişimsel işlemler esnasında
  • Acil tıpta kaygının azaltılması ve uyumun arttırılmasında
  • İnfertilite (kısırlık) tedavi süreçlerinde
  • Gebelik ve doğum süreçlerinde
  • Obesite, kilo alım bozukluklarında
  • Sigara bırakmaya yardımcı
  • Alkol bağımlılığı tedavisinde (sadece psikiyatri uzmanlarınca)
  • Depresyonda (sadece psikiyatri uzmanlarınca)
  • Anksiyete bozukluğu ve stres yönetiminde
  • Organik olmayan uyku bozukluklarında
  • Organik olmayan cinsel fonksiyon bozukluklarında
  • Fonksiyonel barsak hastalıklarında
  • Akut veya kronik ağrıda
  • Organik nedeni olmayan kaşıntılarda
  • Allerjik rinitte
  • Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde

gibi durumların tedavilerinde hipnoterapiden yararlanılabilir.

Hipnoz olup olamayacağımı Nasıl Anlayacağım?

Hipnoterapi uygulayan hekim size hipnoza yatkın olup olmadığınıza dair test uygulayıp bu konuda size fikrini beyan edecektir.

Hipnozdan Uyanamamak Olur mu?

Hipnoz bir uyku olmadığı için, hipnozdan uyanamama diye bir şey olmaz.

Hipnoz Sonrası Bilgilerim Başkaları İle Paylaşılır mı?

Sizin bilginiz ve rızanız olmadıkça hiçbir bilginiz ve veriniz, hiç kimseyle - yakınınız olsa dahi- paylaşılmaz.

Nelere Dikkat Etmeliyim?

Öncelikle ne istediğinizi, istediğiniz şeyin hipnoterapi ile olup olamayacağını, hipnoz olmayı isteyip istemediğinizi, size hipnoz yapacak hekime güvenip güvenemeyeceğinize karar vermeniz gerekiyor. Çoğu hekim hastasını ilk görüşte hipnoz yapmayıp, kişinin hipnoz hakkında bilgi sahibi olmasını, aklındaki soru işaretlerini azaltmasını, kesin bir karar verdikten sonra hipnoterapi yapmayı tercih eder. Bir hekime güven duyamaz ve hipnoz olamamışsanız başka bir hekimi de deneyebilirsiniz.

Kaç Kere Hipnoz Olmam Gerekmektedir?

Bu sizin kendi durumunuza göre değişmekle birlikte genellikle istenilen 15 gün içerisinde bir hastayı 3 kez görmektir. Ancak bazı hastalarda daha az veya daha çok seanslar gerekebilir.

Bir Hipnoz Seansı Ne Kadar Sürmektedir?

Bu hasta hekim ilişkisine göre değişmekle birlikte  ortalama 15-30 dakika arasında zaman almaktadır. Tabi hekiminiz elde etmek isteyeceği derinlik düzeyine göre süre uzayıp kısalabilir.

Hekimim Benim Hipnoz Olmayacağımı Söyledi, Ne yapmalıyım?

Hekiminiz sizinle ilk görüşmeden sonra sizin hipnoza o esnada yatkın olup olmadığınıza, beklentilerinizin hipnoterapi ile uyuşup uyuşmaması, hekim hasta uyumunun yakalanıp yakalanamamasına göre size hipnoterapi uygulamayı uygun görmeyebilir. Bu durumda açık görüşlü olarak bir başka zaman veya bir başka hekim tercih edilebilir.

Hipnoz Her Derde Deva mıdır?

Hipnoz ile mevcut tedavilerinize yardımcı olunmaktadır. Günümüz güncel tıbbının önerdiği tedavi yöntemlerine uyumu ve hastanın göreceği faydayı artırmayı amaçlar. Tek başına mevcut bir tedavinin yerini almaz. Hiçbir tanınız olmadan direk hipnoterapi yapılması doğru bir yol değildir. Hekiminizin size hipnoterapi yapabilmesi için, hangi hastalık için bunu yaptığını bilmesi gerekecektir.