Sağlık Turizminde İlk Böbrek Nakli
27 Kasım 2020

Basın Bülteni

Dünyada sağlık turizmi son 10 yılda hızla gelişmiştir. Sadece sağlık alanı turizmi için seyahat edenlerin sayısı 10 milyon kişiye ulaşmıştır. Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Böbrek Nakli Merkezinde ilk defa, yurt dışından gelen hastaya böbrek nakli operasyonu başarıyla gerçekleşmiştir. Bu münasebet ile Sakarya Il Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz ÖĞÜTLÜ ve SUEAH  Başhekimi Doç. Dr. Fikret HALİS hastaları ziyaret etti.

Değerli basın mensupları;

Bugün Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi olarak uluslararası hedefimizi başarıyla gerçekleştirmiş olmaktan son derece gururlu ve aynı zamanda çok mutluyuz. 04.04.2019 tarihinde ilk kez  canlıdan böbrek nakli operasyonu gerçekleştirdiğimiz günden beri bu başarımızın arkasında kocaman bir ekip ordusu olduğu belirtmek isteriz. Sizin huzurunuzda onlara teşekkürlerimizi sunarız.

Nakil operasyonlarını başarıyla gerçekleştiren cerrahi ekip; Prof. Dr. Fehmi ÇELEBİ, Prof.  Dr.  Fatih ALTINTOPRAK, Dr. Öğretim Üyesi Necattin FIRAT ve Op Dr. Emrah AKIN tarafından oluşmaktadır. Operasyon öncesi nakil için hazırlık süreci Doç.  Dr.  Hamad DHEİR ve koordinatör  Gülercan ŞENEL tarafından yapılmaktadır.

Böbrek nakli merkezi başkan yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Necattin FIRAT; ” Böbrek alıcısı hasta ve onun donörü kardeşinin durumları gayet iyi. Başarılı bir şekilde gerçekleşen operasyon ile hastanın böbrek fonksiyonları 3 günde tamamen düzeldi. Hastayı tam şifa ile bugün taburcu ettiğimizi belirtmek isterim” dedi.

Genel Cerrahi Ana Bilim Dal idari sorumlusu Prof. Dr. Fehmi ÇELEBİ ve Nefroloji Bilim Dalı başkanı Prof. Dr.  Savaş SİPAHİ ise; “Sakarya’mızda yüzlerce diyaliz ve diyaliz adayı hastaya yardım etmeye devam ediyoruz. Merkezimiz yeterli alt yapıya sahiptir. Sağlık Bakanlığı tarafından hastanemize verilen sağlık turizm belgesi ile ilk böbrek naklinin başarıyla gerçekleşmesinden dolayı çok sevinçliyiz” dedi.

Böbrek nakli merkez başkanı Doç. Dr. Hamad DHEİR; “daha önce Sağlık Bakanlığımızdan sağlık turizm belgesi alınarak yabancı uyruklu hastalara da böbrek nakli operasyonlarına başlayacağımızı duyurmuştuk. Emeği geçen başta İl Sağlık müdürüm Sn. Doç. Dr. Aziz ÖĞÜTLÜ hocam olmak üzere tüm hocalarım ve sağlık ekibimize tekrar teşekkür ederim. Ben bu ekibin bir neferi olduğum için çok mutluyum. Aslında biz büyük bir ekip ve aynı zamanda büyük bir aileyiz. Bundan sonra kalitemizi arttırarak yolumuza devam edeceğiz. Merkezimize başvuran hastamızın  gerekli resmi evrakları temin edildikten sonra 3 gün gibi kısa bir sürede donör kardeşi ile birlikte tüm tetkikleri tamamlandı. 28.09.2020 tarihinde böbrek nakli olan hasta bugün tam şifa ile taburcu oldu. Artık Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi olarak, ulusal katkısı yanında uluslararası ligde artık biz de varız.

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz ÖĞÜTLÜ, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kaydedilen bu başarıya şahit olmaktan mutluluk duyduğu söyledi. Bunu sürdürmek ve daha ileriye taşımak için desteklerinin her zaman hazır olduğunu belirtti.

• saglikturizmiilkbobreknakli_2020_1.jpg
  • saglikturizmiilkbobreknakli_2020_2.jpg