1-7 Ekim 2020 Emzirme Haftası Etkinlikleri
09 Nisan 2021

Bebeklere hayata en sağlıklı başlangıcı vermek söz konusu olduğunda  anne sütü ve emzirme eşsizdir. Bebeğin değişken  ihtiyacına uyum sağlayabilen zengin besin içeriğinin yanısıra , birçok biyoaktif faktör ile bağışıklık sistemini güçlendirir, zeka gelişimine katkı sağlar. Olumlu etkileri yetişkin döneme kadar uzanır. Emzirmenin  anneyi  meme kanseri, yumurtalık kanseri, kemik erimesinden koruyucu,  anne bebek bağını  güçlendirici etkisi bilinmektedir .

Anne sütü  ; sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin birçoğunun gerçekleşmesi açısından kritik önemdedir. Beslenmede iyileşmeler sağlamakta, çocuk ölümlerini önleyip bulaşıcı hastalık riskini azaltmakta , bilişsel gelişimi ve eğitimi desteklemektedir. Emzirmenin ayrıca yoksulluğa son verme, ekonomik büyümeyi sağlama ve eşitsizlikleri azaltma, çevre kirliliğini ve iklim değişikliğini önleme  çabalarına da katkısı vardır.

WHO , Sağlık Bakanlığımız ,  APA ve güvenilir tüm sağlık kuruluşları ; bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini ,uygun tamamlayıcı besinlerle birlikte emzirmeye 2 yaş ve ötesine kadar devam edilmesini önermektedir.

Dünya genelinde emzirmenin korunması ve desteklenmesi amacıyla WHO tarafından 1991 yılında Bebek Dostu Hastane İnisiyatifi (BDHİ) ile  Bebek Dostu Hastane uygulaması başlatılmıştır. Uygulamanın amacı  emzirmeyi destekleyen sağlık bakım ortamı oluşturarak her bebeğin yaşama en iyi şekilde başlamasıdır. Program ülkemizde de 1991 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı önderliğinde ‘Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı’ olarak sürdürülmektedir. Hastanemiz Bebek Dostu Hastane unvanına sahiptir.

BDH kriterleri anne sütü ve emzirme konusunda çeşitli sosyal faaliyetler düzenlemeyi gerekli kılmaktadır. Laktasyon/Relaktasyon Polikliniğimiz tarafından emzirme ve anne sütünün önemini vurgulayarak toplumsal farkındalığı artırmak adına çeşitli aktiviteler gerçekleştirilmektedir. Dünyanın birçok ülkesi gibi ülkemizde de 1 -7 EKİM  Dünya Emzirme Haftası  olarak kutlanmaktadır.

Bu yıl Emzirme Haftası dolayısı ile hastanemiz yönetici ve personellerinin anne sütü ve emzirme konusunda düşünce ve önerilerini dile getirdiği video çalışması hazırlanmış  sağlık profesyoneli görüş ve önerisi ile emzirmenin teşviki amaçlanmıştır.

Anne sütü ve emzirmenin evrensel simgesi olan altın fiyonk( Golden Bow)  sembolü hafta boyunca hastanemiz çalışanları tarafından takılarak anne sütü ve emzirmeye dikkat çekilmek istenmiştir.

• emzirmehaftasietkinlik_2020_1.jpg
  • emzirmehaftasietkinlik_2020_2.jpg