Dünya Ürtiker Günü (1 Ekim)
01 Ekim 2023

DÜNYA ÜRTİKER GÜNÜ (1 Ekim)


SEAH Dünya Ürtiker Günü

DünyaÜrtikerGünü2023_1.jpg
1 Ekim Dünya Ürtiker Günü kutlu olsun.

Pazartesi günü Sakarya Üniversitesi Hastanesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Korucuk Kampüsü Dermatoloji Kliniğinde “Ürtiker Polikliniği” düzenlemekteyiz.

Gerek kliniğimizde tanısını koyduğumuz gerekse ilimizden yönlendirilen Kronik Ürtiker ve Anjiyoödem  hastalarının takip süreçlerini yürüterek ve tedavilerini düzenlemekteyiz.

Tedavide hastamızı rahatsız eden şikayetlerini geçirmeyi hedefleyerek kişinin yaşam kalitesinin etkilenmesinin önüne geçmek ve destek olabilmektir.

ÜRTİKER GELDİĞİ GİBİ BİR GÜN GİDECEK, ASLA PES ETME❗️❗️ ❗️

Linke aşağıdan ulaşabilirsiniz.
https://youtube.com/shorts/zTba0wtubvc?feature=share


DünyaÜrtikerGünü2023_2a.jpg

UCARE Dünya Ürtiker Günü Etkinliği
UCARE (Ürtiker Referans ve Mükemmeliyet Merkezleri) Türkiye ekibi olarak farkındalık videosu için bir araya geldik.

DünyaÜrtikerGünü2023_3a.jpg

Çeşitli merkezlerde hastalık için özel yürütülen polikliniklerde hastalarımızın takip ve tedavileri düzenlenmektedir.

YALNIZ DEĞİLSİNİZ, ASLA PES ETMEYİN, GELDİĞİ GİBİ BİRGÜN GİDECEK

DünyaÜrtikerGünü2023_4a.jpg

DünyaÜrtikerGünü2023_5a.jpg

Siz de hastalığın farkındalığını artırmak için videoyu beğenmeyi ve farklı platformlarda paylaşmayı unutmayın!



Linke Bio’dan ve aşağıdan ulaşabilirsiniz. 
https://youtu.be/qgXdI5XYPSc




KRONİK ÜRTİKER HASTALARINDA BESLENMENİN ETKİSİ VAR MI?

DünyaÜrtikerGünü2023_6a.jpg

Kronik Ürtikerde Beslenme Önemli
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SEAH) Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniğimizde görevli Doç. Dr. Bahar Sevimli Dikicier:
“Dünya çapında Ürtiker farkındalığını artırmak ve bu durumun anlaşılmasını sağlamak için 1 Ekim, Dünya Ürtiker Günü ilan edildi.

Halk arasında “kurdeşen” olarak bilinen Ürtiker hastalığının formunda beslenme önemlidir.

Akut Ürtiker; hastada kaşıntı, kabarma ve yüzde şişme belirtileri görülmekte, ortalama 6 hafta içerisinde etkisini yitirmektedir.  Hayat kalitesini düşüren Kronik Ürtiker ise 2-7 sürmektedir.

Kronik ürtikerin asıl olarak alerjik bünyesi olan kişilerde olduğunu görüyoruz. Dünyada 100 kişiden 1-5 kadarında Kronik Ürtiker görülmektedir. Kronik Ürtiker, Akut Ürtikerden biraz daha faklı bir şekilde yiyeceklerden günlük hayatta karşılaşılan tetikleyici durumlardan ortaya çıkabilir.

Kaşıntı ve kabarma hastanın hayat kalitesini düşürmektedir. Bizler bu belirtileri engelleyecek metotları uyguluyoruz. Hastanın ihtiyaç durumuna göre tedavi uygulayıp bu hastaların düzenli takiplerini yapmaktayız. Polikliniğimizde ürtiker için özel bir günümüz bulunmaktadır.

Kadınlar erkeklere göre 2-4 kat daha fazla hastalığa yakalanmakta, rahatsızlığın genç kadınlarda daha çok görülmektedir. Kronik Ürtiker, geçmiş yıllarda çocuklar da daha az görülüyorken şimdi yüzde 1 kadar ortaya çıkabildiğini biliyoruz.

Kronik Ürtikerde beslenme önemlidir. Özellikle kronik ürtikere de neden olan konulardan biri katkılı gıdalar; yani gıda boyası, koruyucu gibi içerikli olan gıdalardır. Bu yüzden çağımızdaki beslenme şeklinin içeriğinin değişmiş olması da Kronik Ürtikerde durumun biraz daha sık görülmesine neden oluyor olabilir. Genel olarak her durumda olduğu gibi dengeli ve yeterli bir şekilde beslenip çok katkılı ve paketli gıdalardan uzak durmayı önerebiliriz.”



DünyaÜrtikerGünü2023_7a.jpg

Kaşıntı Hastaları Rahatsız Ediyor
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SEAH) Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniğimizde görevli Dr. Öğretim Üyesi Rabia Öztaş Kara:
“Akut Ürtiker hastalığının alerjik zeminde meydana gelmektedir. Enfeksiyon hastalığı olmadığından bulaşıcılığı yoktur. Genellikle enfeksiyon durumundan veya kullanılan ilaçlardan sonra meydana gelebilir. 6 haftadan kısa süren akut ürtiker tablolarında genellikle bir tahlil yapma zorunluluğu yoktur. Ancak hastaların onları rahatsız eden durumların tedavisi için bize müracaat etmeleri iyi olacaktır. Enfeksiyon durumu varsa buna yönelik kan tetkikleri yapılabilir.

Kaşıntı hastaları rahatsız etmektedir. Bu nedenle kaşıntıya yönelik tedavinin düzenlenmesi gerekebilir. Hastalığın ilk günlerinde şiddetli, yoğun kabarıklar meydana gelebilir. Tedavi almaları daha doğru olacaktır. Çocuklar ve yetişkin hastalarda görülebilir. Yapılan araştırmalarda toplumda her 5 kişiden birinde ürtiker hastalığın görüldüğü bildirilmektedir.”






  • DünyaÜrtikerGünü2023_MANŞET.png
  • DünyaÜrtikerGünü2023_1.jpg
  • DünyaÜrtikerGünü2023_2.jpg
  • DünyaÜrtikerGünü2023_3.jpg
  • DünyaÜrtikerGünü2023_4.jpg
  • DünyaÜrtikerGünü2023_5.jpg
  • DünyaÜrtikerGünü2023_6.jpg
  • DünyaÜrtikerGünü2023_7.jpg