SEAH’ta Sakarya İli KBRN Eğitimleri
13 Ekim 2023

SEAH’TA SAKARYA İLİ KBRN EĞİTİMLERİ

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (SEAH) KBRN eğitimi verildi.

KBRN:
Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer kelime grubunun kısaltması olarak kullanılmaktadır. Genel olarak bu terim kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer maddelerin kasten veya kazaen yayılmasıyla oluşan, insan ve çevre için zararlı ve tehlikeli durumları ifade etmektedir.

KBRN Tehlikeleri:
KBRN maddelerinden elde edilmiş silahların terör ve sabotaj eylemleri ile kasten ya da endüstriyel üretimde, sağlık sektöründe, laboratuvarlarda ve bilimsel araştırmalarda ürün ya da ara ürün olarak kullanılan KBRN maddelerinin insan, doğa ya da teknoloji kaynaklı kontrolsüz olarak yayılmasıyla oluşan tehdit ve tehlikelerdir.

Amaç:
Hastane ortamındaki kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) tehlikeleri tanımlamak, hasta, hasta yakını, çalışan ve çevre güvenliğinin sağlanmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktır.

SEAHtaSakaryaİli_KBRN_Eğitimi_2a.jpg

Eğitime, Sakarya ilindeki tüm hastanelerden katılımcılar geldi. 12 Ekim 2023’te yapılan eğitime, KBRN Birim Sorumlu ve görevlileri katıldı. Eğitim, Sağlık Bakanlığı KBRN Eğitmeni Doç. Dr. Onur Karakayalı tarafından 12 Ekim 2023’te yapıldı.

KBRN Eğitimi Konu Başlıkları
• Arındırma
• Triyaj ve planlama
• Tıbbi KBRN
• Kişisel koruyucu KBRN donanımları ve kullanımı

Eğitimin ikinci kısmında hastanemiz morg görevlilerine “KBRN ve bulaşıcı hastalıklarda cenazelerin yıkanma ve defin konusunda dikkat edilmesi gerekenler” konusunda eğitim verildi.

SEAHtaSakaryaİli_KBRN_Eğitimi_5a.jpg

Yoğun katılım ile gerçekleşen eğitim sonunda katılımcılara KBRN vakaları hastane önü yönetiminde farkındalık oluşturuldu.

TURUNCU KOD:
Kitle imha silahlarının kullanımı veya kimyasal, biyolojik, nükleer ve radyolojik kazalar neticesinde kontamine olarak hastaneye başvuran hastaları en sistemli ve hızlı şekilde dekontamine etmek ve gerekli tıbbi desteği sağlamak amacıyla oluşturulan kod sistemidir.

• SEAHtaSakaryaİli_KBRN_Eğitimi_MANŞET.png
  • SEAHtaSakaryaİli_KBRN_Eğitimi_1.jpeg