DÜNYA ŞİZOFRENİ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SEAH) Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) tarafından "Dünya Şizofreni Günü" etkinliği düzenlendi.
"DAMGALANMAK YA DA ANLAMAK İŞTE MESELE BU"

Dünya Şizofreni Günü etkinliği, SEAH Sakarya TRSM tarafından Şehit Erol Olçok Anadolu Lisesi konferans salonunda gerçekleştirildi.

Etkinliğe Serdivan kaymakamı Ali Candan, Sakarya Kamu Hizmetleri Başkanı Uz. Dr. Özcan Öktem, Serdivan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yasin Çatalbaş, SEAH Başhekim Yardımcıları ; Uzm. Dr. Ayhan Aydın, Uzm. Dr. Mehmet Alaçam, Uzm. Dr. Hatice Sıçramaz ve diğer idari görevlileri, Mehmet Zorlu İlköğretim Okulu Müdür ve Müdür Yardımcıları Sakarya Üniversitesi öğrencileri Anadolu lisesi öğrencileri hasta ve hasta yakınları katıldı.
Programın giriş konuşmasında etkinliğin amacı ve günün anlam ve öneminden bahseden TRSM Sosyal hizmet uzmanı Yasemin Danış, Ruhsal hastalıkların en zorlu yönlerinden biri olan damgalanmanın hastalığın kendisi kadar yıpratıcı olan bir sorun olduğunu, damgalanmayı kırmanın ancak doğru bilgilendirme, empati kurma, ayrımcılıkla mücadele ve ruhsal sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmakla mümkün olduğunu, hep birlikte şizofreni tanısı almış bireylerin damgalanmadan, özgür ve onurlu bir şekilde yaşamalarını sağlayacak bir toplum inşa etmek için çalışılması gerektiğini belirtti.
SEAH Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Mehmet Alaçam yaptığı açılış konuşmasında, günün anlam ve öneminden bahsederken, toplum ruh sağlığı merkezlerinin hastalığın tedavisindeki önemine vurgu yaptı. Hastalığın tanı alan bireyler ve ailelerinin hayatlarını derinden etkilediğini, erken tanının ve tedavinin şizofreni ile başa çıkmakta önemli olduğunu ve hastaların toplumda damgalanmadan her birey gibi yaşama hakkına sahip olduklarını ifade etti.
Sakarya Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bülent Yazıcı, şizofreni hastalarının artık toplumun içinde dışlanmadan ötekileştirmeden ayrıştırmadan yaşayabilmeleri için önemli adımlar atıldığını toplum temelli hizmetlerin bu anlamda çok önemli olduğunu vurguladı,
Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Zehra Başar Kocagöz, Dünyada ve Türkiye’de ruhsal hastalıklara yaklaşımın tarihsel gelişimi, dönüşümü ve toplum temelli ruh sağlığı hizmetleri hakkında bilgilendirme yaptı. Kocagöz, şizofreni tanısı almış bireylerin hayatın içinde olması ve toplumda herkesle birlikte yaşaması gerektiğine vurgu yaparken
Şizofreni hastaları uygun destek ve tedavi olduğunda uyum içinde yaşayan bireyler oldukları, bu hastaları toplum dışına itmek tedavi almalarını ve sosyal uyumlarını bozduğunu, sosyalleşme ve hayatın içine karışma en önemli tedavilerden biri olduğunu ifade etti.
TRSM Sorumlu Hemşiresi Göktürk Yabar bir şizofreni hastasının hastalığa yakalanma sürecinde hayatında neler yaşadığı ne gibi güçlüklerle karşılaştığı, tıbbi tedavinin önemli ölçüde hastalığın iyileşmesinde fayda sağladığını, ancak hastaya verilecek psikososyal desteklerin çok önemli olduğundan ve bu noktada toplum ruh sağlığı merkezlerindeki hizmetlerin öneminden bahsetti.
Programın kapanış konuşmasını yapan kamu hastaneleri hizmetleri daire başkanı Uzm. Dr. Özcan Öktem “Şizofreni hastalarına hizmet veren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde çalışan ekibine programa katılan Serdivan Kaymakamı Ali Candan’a teşekkürlerini sundu. Şizofreni hastalarının toplum olarak desteklenmesi gerektiği, dışlanmadan hastalığı yaşayan kişilerin kazanılması için çaba gösterilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Programda Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nden hizmet alan danışanlardan oluşturulan koro tarafından şarkılar söylendi, kaşıklı ritim gösterisi gerçekleştirildi.
Toplum Sağlığı Merkezi hemşireleri ve danışanı tarafından şizofreni hastalığına dikkat çekmek ve toplumun farkındalık kazanması hedefleyen “damgalamak mı anlamak mı” isimli mini tiyatro gösterisi sunuldu.

Program sonunda resim sergisi gezildi.