26 Aralık 2023

SAKARYA 2. HEMOVİJİLANS SEMPOZYUMU YAPILDI

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (SEAH) hekimlere yönelik Sakarya 2. Hemovijilans Sempozyumu düzenlendi

Sakarya 2. Hemovijilans Sempozyumu Yapıldı

Hemovijilans; kan ve kan bileşenlerinin toplanmasından alıcıların takibine kadar tüm transfüzyon zincirini kapsayan, kan ve kan bileşenlerinin toplanmasından ve klinik kullanımından kaynaklanan beklenmeyen veya istenmeyen durumlar hakkında bilgi toplamak, değerlendirmek ve bunların oluşumunu veya tekrarlanmasını önlemek amacıyla yürütülen bir dizi izleme prosedürleridir.

Hemovijilans, kan bağışçısında veya alıcıda gerçekleşen tüm istenmeyen reaksiyonları ve transfüzyon zincirinde gerçekleşen tüm istenmeyen olayları kapsar ve aynı zamanda kan bağışçılarının epidemiyolojik takibini sağlayan prosedürleri de içerir.

Hemovijilansın ana hedefi, istenmeyen reaksiyon ve olayların tekrarını engelleyerek kan bağışçısının ve alıcının (transfüzyonun) güvenliğini arttırmaktır

SEAH_Sakarya2.HemovijilansSepozyumu_1a.jpg

Sempozyum, 22 Aralık 2023 tarihinde hastanemiz konferans salonunda 2 oturum şeklinde gerçekleştirildi.

S
empozyumda ilk oturum Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, hastanemiz Başhekimi Prof. Dr. Fikret Halis ve Prof. Dr. Fatih Altıntoprak; İkinci oturum ise hastanemiz Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Mehmet Alaçam, Prof. Dr. Ali Tamer ve Prof. Dr. Havva Belma Koçer Başkanlığında gerçekleştirilmiş olup Prof. Dr. Tuba Hacıbekiroğlu, Doç. Dr. Tayfur Demiray, Prof. Dr. Ertuğrul Güçlü, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fatih Orhan, Prof. Dr. Hamad Dheir, Doç. Dr. Ayça Taş Tuna alanlarınsa değerli bilgilerini bizlerle paylaşmışlardır.

Sakarya 2. Hemovijilans Sempozyumu Yapıldı

Sempozyum kapsamında değerli hekimlerimiz kan ve kan bileşenlerinin öneminden, bağışçıdan alıcıya olan tüm transfüzyon sürecindeki kilit noktalara kadar birçok önemli konuları ele alarak sunularını gerçekleştirdiler.

Bizlere bir kez daha kanın hayati önemini ve hemovijiansın bu transfüzyon süreci için ne kadar gerekli olduğunu anlattılar.

Sakarya 2. Hemovijilans Sempozyumu Yapıldı

Sempozyum sonunda oturum başkanlarımıza ve konuşmacı hekimlerimize teşekkür plaketleri takdim edildi.

Bu sempozyumda daha önce hemovijilans koordinatörlüğü yapan Prof. Dr. Mustafa Altındiş açılış konuşmasıyla bizleri yalnız bırakmadı.

• Sakarya 2. Hemovijilans Sempozyumu Yapıldı