28 Aralık 2023

BEYİN ÖLÜMÜ VE ORGAN BAĞIŞI SEMİNERİ

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin düzenlediği “Beyin Ölümü ve Organ Bağışı” eğitimi, Topluma Katkı ve Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü ve Hizmet İçi Eğitim Şube Müdürlüğünün katkılarıyla gerçekleştirildi.

Beyin Ölümü ve Organ Bağışı Semineri

Sakarya Üniversitesi Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen etkinlikte konuşan SAÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türkan Acar, beyin ölümü, organ nakli, organ naklinin hangi durumlarda yapıldığından ve bu sürecin prosedürlerinden bahsetti. Doç. Dr. Türkan Acar, ölümün daha korkulan boyutu olan beyin ölümünü anlatarak, “Derin komanın oturduğu ve geri dönüşü olmayan beynin geri dönüşümsüz kaybına beyin ölümü denir. Beyin ölümü gerçekleşen kişiler, hastane şartlarında takibi olan derin koma halinde ve uyaranlara yanıt vermeyen kişilerdir” dedi. Organları zamanında bağışlamanın neden önemli olduğunu anlatan Acar, organ naklinin kişinin kendi iradesiyle hayattayken vermiş olduğu bir karar olduğunu söyleyerek bunun hayat kurtaran bir tedavi biçimi olduğunun altını çizdi.

Beyin Ölümü ve Organ Bağışı Semineri

Türkiye’de organ naklinin yanlış anlaşıldığını ve doğrusunun bilinmediğini söyleyen Acar, haliyle ülke genelinde organ naklinin % 22 oranında olduğunu belirterek sayının azlığına dikkat çekti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Doğan konuşmasında yapılan program sayesinde beyin ölümü ve organ bağışı hakkında öğrencilerde farkındalık oluşmasını temenni etti. Doğan, bu konu ile alakalı farkındalık çalışmalarının yaygınlaştırılmasının gerektiğini ifade etti.

Beyin Ölümü ve Organ Bağışı Semineri

Etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Doğan, Nefroloji Uzmanı Prof. Dr Hamad Dheir, Topluma Katkı ve Sürdürülebilirlik Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. A. Suna ErsesYay, SAUKAM Müdürü Doç. Dr. Hafsa Kesgin, Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Gülercan Şenel, Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Emine Şentürk, personel ve öğrencilerimiz katılım gösterdi.

Katkılarından dolayı Sayın Doç. Dr. Türkan Acar’a teşekkür ederiz.

• Beyin Ölümü ve Organ Bağışı Semineri