08 Mart 2024

SAKARYA'DA EVDE HEMODİYALİZ HİZMETİ BAŞLADI

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SEAH) Nefroloji Kliniği, Sakarya’da ‘Evde Diyaliz Uygulaması’nı hayata geçirdi.

Eğitimleri tamamlayan diyaliz hastaları günlük yaşantılarını aksatmadan ev ortamında diyaliz almanın konforunu yaşıyor.

Sakarya'da Evde Hemodiyaliz Hizmeti Başladı

Nefroloji Kliniği tarafından hayata geçirilen uygulama kapsamında böbrek nakli imkânı olmayan ve aktif olarak günlük çalışma hayatında yer alan diyaliz hastalarına yönelik ‘Evde Hemodiyaliz Uygulaması’ başlatıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan uygulamanın alt yapısının oluşmasıyla birlikte Sakarya’da da uygulama hayata geçerken, eğitimlerinin tamamlayarak Evde Hemodiyaliz almaya başlayan Salih Yıldırım, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Aziz Öğütlü, SEAH Başhekimi Prof. Dr. Fikret Halis, SEAH Nefroloji Klinik İdari Sorumlusu Prof. Dr. Hamad Dheir, Doç. Dr. Mahmud İslam, Uzm. Dr. Zafer Ercan ve Musa Pınar ve Eğitim Hemşireleri tarafından evde ziyaret edildi.

Sakarya'da Evde Hemodiyaliz Hizmeti Başladı

Her şeyin kapalı sistem olduğunu ifade eden Nefroloji Klinik İdari Sorumlumuz Prof. Dr. Hamad Dheir: “Sakarya'da bir ilk gerçekleştiriyoruz ve evde hemodiyaliz hastaların kendilerince ve özgürce İstedikleri zaman istedikleri saatte evde kendi imkanlarıyla diyalize başlama yöntemi; hastaya mutlaka evde hemodiyalizi uygulamadan önce bir iki ay sıkı bir eğitimden geçiriyoruz. Sonra ya da eğitim sürecinde bir ev ziyareti yapılıp hem su sistemini hem diyaliz makinesi kuruluyor. Eğitim sürecinden sonra buradaki evde de diyaliz tedavisini başlatıyoruz. Özellikle en az 6 saat diyaliz öneriyoruz ve bu hastalarda istedikleri saatlerde özellikle çalışan hastalarda akşamları istediği saate başlayıp istediği saatte diyaliz tedavisini bitirebiliyor. Bu diyaliz sayesinde hastaların daha nazik bir şekilde kalbe ciddi bir stres yaratmaması, daha az kan basıncı düşmesi, daha az ilaç kullanması, daha esnek bir beslenme olayı oluyor. Hastaların iştahı daha iyi artıyor Bunun dışında daha az ilaç sayısı özellikle kansızlık ilaçları, Fosfor bağlayıcı ilaçları, kan basıncı düşüren ilaçları bunları neredeyse % 90'ını bu yöntem yok ediyor. Dolayısıyla bu yöntemi, böbrek nakli şansı olmayan hastalara kesinlikle Evde Hemodiyaliz Yöntemi tercih etmeleri için teşvik ediyoruz”

Sakarya'da Evde Hemodiyaliz Hizmeti Başladı

Bir sene önce böbrek nakli olduğunu söyleyen Salih Yıldırım (Öğretmen): “Yapılan nakil sonrası vücudum böbrek ile uyum sağlamadı. Ondan sonra tekrar hemodiyalize başladım. Önce hastanede Hemodiyaliz oldum. Hastaneden sonra, Hamad Hoca ev diyalizi önerdi. Hoşuma gitti, evde diyaliz eğitimine başladım. 4 aya yakın bir eğitim aldıktan sonra eşimle beraber evde diyalize başladık. Ev diyalizi çok rahat ve konforlu. Hastaneden sonra evde diyaliz olmak gerçekten biz hastalar için nimet. Yani çok güzel bir şey, bunun konforundan bütün hastaların yararlanmasını isterim. Kullanışı çok kolay yani normal bir insanı yapabileceği kadar kolay. Hastaneye gittiğimde her gün stresli olurdum ama burada rahat bir şekilde diyaliz oluyorum ve sağlık yönünden de kendimi daha hissediyorum” dedi.

Sakarya'da Evde Hemodiyaliz Hizmeti Başladı

Yeni bir hizmet olarak Türkiye'de yaklaşık 1500'ün üzerinde bir hasta kapasitesiyle ev diyaliz işlemi başlatıldığını ifade eden Başhekimiz Prof. Dr. Fikret Halis“Hastanemizde de başta nefroloji kliniğimiz ve hocalarımız, özellikle bu işi evde yapabilecek daha konforlu ortamda hasta sağlığı açısından da daha verimli olabilecek bir diyaliz metodunun uygulanabilirliği açısından hastalarımıza eğitim vererek ilk defa evde bir hastamıza uygulanmasını gerçekleştirdik” dedi.

Sakarya'da Evde Hemodiyaliz Hizmeti Başladı

Ev diyaliz işleminin hem hastaya hem hastane hem de sağlık sitemine katkısından bahseden Sakarya İl Sağlık Müdürümüz Prof. Dr. Aziz Öğütlü: “Bir kere konfor çok artıyor bunların hepsini düşündüğümüzde evde diyaliz hastalarımız için bence bulunmaz bir şey. Üç hastada başladık. İnşallah ihtiyacı olan normal hayat fonksiyonları devam ettiren ve iş hayatı çok net bir şekilde devam ettiren hiçbir şekilde onlara engel olmayan bu sistemle aktif olan özellikle hastalarımıza çok faydalı olacağına inanıyorum” diye ifade etti.

• Sakarya'da Evde Hemodiyaliz Hizmeti Başladı