Dünya Tuza Dikkat Haftası (8-14 Mart 2021)
#Daha Fazla Lezzet, Daha Az Tuz
Ev yapımı yemeklere lezzet katmanın tek yolu büyük bir tutam TUZ gibi görünebilir, ancak yiyeceklerinizin daha fazla lezzetli olmasını sağlamanın pek çok başka yolu var.
TUZA DİKKAT HAFTASInda daha az tuz kullanma ipuçları
• Yemeklerde tuz yerine; limon, maydanoz, dereotu, soğan, sarımsak, sirke ve çeşitli baharatlar gibi diğer lezzet arttırıcıları kullanma
• Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulamak
• Yüksek miktarda tuz içeren besinleri daha az tüketmek
• Yemekleri hazırlarken, pişirirken ve tüketirken daha az tuz kullanmak
Bütün tuzlar aynıdır ve aynı içeriğe sahiptir
(deniz tuzu, kaya tuzu ve pembe tuz).
TUZ
besinlerin doğal bileşiminde bulunur.
DENİZ TUZU
deniz suyunun buharlaştırılması ile elde edilir.
KAYA TUZU
halite, göl yataklarından veya toprak altından kurutularak elde edilir.
Genel olarak tuz sodyum ve klorürden oluşur.
Sodyum klorür içeriği tüm tuzlarda (kaya, deniz, sofra tuzu) yaklaşık olarak aynıdır.
Tuza Dikkat Haftasında;
kültürümüzü ve toplumumuzu şekillendiren yemekleri,
ev yemeklerini hazırlarken daha az tuz kullanmamız gerektiğini vurguluyor.
“Daha Fazla Lezzet, Daha Az Tuz”
Dünya Sağlık Örgütü
günlük kişi başı tuz tüketimini 5 GRAMIN ALTINDA önermektedir.
Bu miktar bir tepeleme bir çay kaşığına (silme bir tatlı kaşığına) denk gelmektedir.
Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar;
gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu (sodyumu) da kapsamaktadır.
Kaynak: Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü