Covid-19 Aşısı, Sıkça Sorulan SORULAR
16 Ağustos 2021

Covid-19 AŞI, Sıkça Sorulan SORULAR

Covid19_SSS_1.jpg

COVID-19 geçirdim, yine de aşı yaptırmalı mıyım?
COVID-19 geçirmiş kişilerde
koruyuculuk bir müddet daha devam etmektedir.

COVID-19 geçirmiş sağlık çalışanlarına,
virüse maruz kalma oranı en yüksek grup oldukları için hastalığı geçirdikten 1 ay sonra; COVID-19 geçirmiş diğer risk gruplarına ise hastalığı geçirdikten 6 ay sonra aşı uygulanabilecektir.

Covid19_SSS_2.jpg

İnaktif COVID-19 aşısı emziren kadınlara uygulanabilir mi?
Emzirme döneminde
inaktif COVID-19 aşısının uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır.

COVID-19’u ağır geçirme riski yüksek olan emziren kadınlara kendi istekleri halinde aşı uygulanabilir.

Covid19_SSS_3.jpg

İnaktif COVID-19 aşısı olduktan sonra hastalığa karşı ne kadar süre korunacağım?
Klinik çalışmalarda,
inaktif COVID-19 aşılarının hastalığa karşı koruyucu etkisinin yüksek olduğu gösterilmiştir.

COVID-19 aşılarının koruyuculuk süresi henüz bilinmemektedir, bunun için ek araştırmalara ihtiyaç bulunmaktadır.

Covid19_SSS_4.jpg

Aşı yaptırdıktan sonra da maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaya devam edecek miyim?
Aşı uygulandıktan sonra
hastalığa karşı koruyuculuğun gelişmesi genellikle birkaç hafta alır.

Bununla birlikte
herkeste aynı düzeyde koruyuculuk gelişmeyebilir.

Ayrıca aşılanan kişi
kendisi korunuyor olsa bile virüsü aldıysa başkasına bulaştırabilir.

Bu nedenle
aşı uygulandıktan sonra da maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulması gerekmektedir.

Bakanlığımız tarafından artık önlemlere gerek olmadığı açıklanana kadar bu önlemlerin alınmasına devam edilmelidir.

Covid19_SSS_5.jpg

Çocuklara da COVID-19 aşısı yapılacak mı?
T.C. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından belirlenmiş öncelikli risk grubunda 18 yaş altındaki kişiler yer almadığından şu an için çocuklara COVID-19 aşısı uygulanmayacaktır.

Covid19_SSS_6.jpg

Aşı yaptırmak zorunlu mu olacak?
Türkiye’de
çocukluk aşıları dâhil, aşı uygulaması ZORUNLU DEĞİLdir.

Bununla birlikte
aşı, hastalıklardan korunmak için en etkili yöntemlerden biridir.

Aşı sayesinde
yeryüzünden silinmiş pek çok hastalık mevcuttur.

Bu nedenle
T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından aşıyla ilgili toplumu bilinçlendirme çalışmaları yürütülmektedir.

Aşı olmak,
kişinin topluma karşı sorumluluğudur.

Covid19_SSS_7.jpg

COVID-19 aşıları güvenli midir?
Hiçbir aşı,
faz çalışmaları yapılmadan, bu çalışmaların sonuçları ilgili mercilerle şeffaf bir şekilde paylaşılmadan onay alamaz, piyasaya sürülemez.

Aşı çalışması yapan kuruluş,
geliştirme ve üretim sürecinde uluslararası kalite standartlarına uymak zorundadır.

Bu standartlar
İyi Laboratuvar Uygulamaları (GLP-Good Laboratory Practices),
• İyi Klinik Uygulamaları (GCP-Good Clinical Practices) ve
• İyi Üretim Uygulamaları’dır (GMP-Good Manufacturing Practices).

Ayrıca
faz çalışmaları sırasında aşıyla ilişkili olduğu düşünülen ve insan sağlığını belirgin ölçüde olumsuz etkileyen bir durum saptandığında çalışmalar durdurulmaktadır.

Yalnızca sorunun
aşı ile ilişkili olmadığından emin olunması durumunda çalışmalar sürdürülmekte, aşılama yapılıyor ise kaldığı yerden devam ettirilmektedir.

Bu çerçevede
ülkemizde uygulanmaya başlanan COVID-19 aşılarının faz çalışmalarında çalışmanın durmasına sebebiyet verecek bir yan etki ile karşılaşılmamıştır.

Uygulama aşamasında da
GÜVENLİği konusunda herhangi bir tereddüt bulunmamaktadır.

Covid19_SSS_8.jpg

COVID-19 aşısı kimlere uygulanacak?
Hastalığa maruz kalma, hastalığı ağır geçirme ve bulaştırma riskleri ile hastalığın toplumsal yaşamın işleyişi üzerindeki olumsuz etkisi değerlendirilerek COVID-19 aşısı uygulanacak gruplar belirlenmiş olup bu gruplara sırasıyla uygulanacaktır.

Covid19_SSS_9.jpg

Grip aşısı oldum, COVID-19 aşısı da olmama gerek var mı?
Grip (mevsimsel influenza) aşıları
COVID-19’a karşı koruma sağlamamaktadır. Dolayısıyla COVID-19’a karşı korunabilmek için ona özel üretilmiş COVID-19 aşısının uygulanması gerekmektedir

Detaylı Bilgi:

Covid19_SSS_10.jpg