SEAH'ta Dünya MS Günü Sempozyumu Yapıldı
30 Mayıs 2022

SEAH’TA DÜNYA MS GÜNÜ SEMPOZYUMU YAPILDI

Dünya MS Günü sempozyumu, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi  Doç. Dr. Fikret Halis, Kocaeli Üniversitesi ve Bolu İzzet Baysal Üniversitesi’nden öğretim üyeleri, MS hastaları ve yakınlarının geniş katılımı ile gerçekleştirildi.

SEAHDünyaMSGünüYapıldı_1a.jpg

Sempozyum MS konu başlıkları
• MS Hastalığı Nedir?
 MS hastalığında tedavi seçenekleri nelerdir?
 MS bakımından neredeyiz?
• Hasta öyküleri

SEAHDünyaMSGünüYapıldı_2a.jpg

Sempozyumu organize eden hastanemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Abdulkadir Tunç, hastalarımıza sağladıkları imkanlar ve yardımları için başhekimimize bir teşekkür plaketi takdim etti.

Açılış konuşması ve ilk sunumunda MS hastalığını ile ilgili bilgiler veren
Tunç, hastalığın nasıl ortaya çıktığı, ülkemizdeki sıklığı, tanı süreci, klinik tipleri ve hastaların dikkat etmeleri gereken noktaları vurguladı.

Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Şule Aydın Türkoğlu konuşmasında MS hastalığının güncel tedavileri ile ilgili detaylı bilgiler aktardı.

Sn. Türkoğlu konuşmasında, “MS hastalığının tedavisi ana hatlarıyla atak dönemi, koruyucu tedaviler belirti giderici tedaviler ve fizyoterapi şeklinde ayrılabilir. Güncel tedavilerle hastalık günümüzde %80-85 kontrol altına alınabilmektedir” şeklinde bilgilendirdi.

Kocaeli Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Sena Destan Bünül ise konuşmasında hastaların medikal tedaviler dışında dikkat etmeleri gereken konuları, hastaların nelere ihtiyaç duyduğu, beslenme, stres, fizik aktivite gibi konularda yaşam tarzı önerilerini aktardı.

Sempozyumda ayrıca kendi MS yaşam öykülerini aktaran Ebru Öztürk ve Mine Özkurt Orta ilgi ile izlendi.

Hastalıkla nasıl tanıştıkları, neler hissettikleri, yaşama nasıl tutunduklarını aktaran
Ebru Öztürk ve Mine Özkurt Orta, kendileri gibi bu süreci yaşayan hastalara önemli tavsiyelerde bulundu.

SEAHDünyaMSGünüYapıldı_3a.jpg

Soru-cevap kısmında hastalarımızın sorunları dinlendi.

Sempozyum kapanışında
Prof. Dr. Hüsnü Efendi, hastalar ile hekimleri bir araya getiren bu tarz aktivitelerin önemini vurguladı.

Ülkemizde birçok ilacın geri ödeme kapsamında olduğunu ve Türkiye MS çalışma grubu olarak Dünya standartlarında MS bakımı sağlanması konusunda çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini ifade etti.

• SEAHDünyaMSGünüYapıldı_MANŞET.jpg
  • SEAHDünyaMSGünüYapıldı_1.jpg