SEAH'ta Dünya MS Günü Etkinliği (30 Mayıs)
01 Haziran 2023

SEAH'TA DÜNYA MS GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Siz Sorun, Biz Söyleyelim

Dünya MS Haftası dolayısıyla Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilcan Kotan tarafından ’Siz Sorun, Biz Söyleyelim’ adlı program düzenlendi.

Farkında Ol! Farkında Ol Ki Yanımda Ol…!'

Prof. Dr. Dilcan Kotan, her yıl Mayıs ayının son Çarşamba günü DSÖ tarafından DÜNYA MS GÜNÜ olarak kutlandığını belirtti. Sloganımız ‘Farkında Ol! Farkında Ol Ki Yanımda Ol…!'

Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla Orman Park'ta düzenlenen etkinliğe, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fikret Halis, Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Kayhan Özdemir ile SEAH hemşirelik ve idari hizmet birimi sorumluları, çok sayıda MS hastası ve hasta yakınları katıldı.

DünyaMS_GünüEtkinliği_3.jpg

Bilimsel etkinlikte hastalardan gelen soruları konuşmacı olarak katılan SAÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Dilcan Kotan, SAÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Özmen, SEAH Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hatice Sıçramaz yanıtladı.

DünyaMS_GünüEtkinliği_5.jpg

MS Hastalığı nedir?
MS bir kısaltma aslında, Multiple Skleroz sözcüklerinin baş harfleridir.

Bu hastalıkta MS plağı dediğimiz oluşumlardan beyinde ve omurilikte çok sayıda meydana gelmektedir.

Multipl sözcüğü çok sayıda demektir ve skleroz da MS plaklarını belirten ifade eder.

MS Nasıl Bir Hastalıktır?
MS kronik gidişe sahip ilerleyici ve zaman zaman kısıtlılık oluşturabilen daha çok gençleri etkileyen bir hastalıktır.

Bir hastalığa toplumda ne kadar çok farkındalık oluşturulursa, hasta ve yakınlarına o kadar çok olumlu geri dönüşü olmaktadır.

Dünyada yaklaşık 2,5 milyon, Türkiye'de ise 60 bin civarı MS hastası olduğunu biliyoruz.

MS gençlerde fazla olmakla beraber her yaşta da görülebilir.

Tahmin edilenin aksine hastalık ne kadar erken başlarsa hastalığın seyri o kadar iyi gidişli olmaktadır.

Kadınları daha fazla etkilediği bilinen MS hastalığı, ülkemizde kadınlarda 3 kat daha fazla görülmektedir.

Kadın hastalarda da MS erkek hastalara göre daha iyi klinik gidiş göstermektedir.

MS klinik gidişinden sorumlu tek faktör tabii ki yaş ve cinsiyet değildir.

MS Hastalığında Erken Teşhisin Önemi
Tedaviye erken başlanan ve etkili bicinde tedavi edilen hastalarda, hastalığın seyrinin çok daha iyi olması söz konusudur.

Bu nedenle hastalığın başlangıç döneminde teşhis edilmesi ve etkili tedavi uygulanması hastalıktan olumsuz etkilenmemek açısından büyük önem taşımaktadır.

MS Hastalığın Klinik Seyri
MS, atak ve iyileşmelerle gidebildiği gibi seyrek olarak atak yapmadan da ilerleyebilir.

Ataklı giden hastalık formu, yine iyi klinik gidiş göstergelerindendir.

Stres, aşırı sıcak ortamlar, enfeksiyon ve ateş gibi durumlarda ise eskiye ait atak bulguları yeniden alevlenebilmektedir. Bu durumda
yalancı ataklardan ayırt etmek gerekir.

MS Hastalığı Nasıl Başlar?
MS hastalığı beyin, beyincik, göz ve omurilikte tutulum yapar.

MS sıklıkla görme, kol ve bacak gücü, hissetme, denge ve yürüme gibi sinir sisteminden menşe alan fonksiyonları etkiler.

Tutulum yaptığı yere göre de klinik gidiş tahmini yapılabilmektedir.

Sıklıkla omurilikte olan tutulum daha sıklıkla yürüme fonksiyonunu etkilemektedir.

MS hastalarında ortaya çıkan nörolojik belirtiler 24 saatten uzun sürdüğü takdirde atak olarak kabul edilmektedir. Stres, aşırı sıcak ortamlar, enfeksiyon ve ateş gibi durumlarda ise eskiye ait atak bulguları yeniden alevlenebilmektedir ve yalancı ataklardan ayırt edilmesi gereklidir.

MS Hastalığı Tedavisi Mümkün Mü?
Günümüzde MS tedavisi için uygulanan çok sayıda ilaç ve tedavi seçeneği mevcuttur.

Bu tedaviler hastalığı tamamen ortadan kaldırmıyor.

Hastalık aktivitesini durdurmayı veya azaltmayı hedefleyen tedavilerdir.

DünyaMS_GünüEtkinliği_7.jpg

MS tedavisi üzerine Prof. Dr. Dilcan Kotan, ‘Bu hastalık zor bir hastalık, mükemmel bir hasta-hekim iletişimi gerektiriyor. Her hastanın kendine özgü değerlendirilmesi ve tedavi planlaması gerekiyor. Hastanın tedaviyi eksiksiz olarak ve hiç aksatmadan uygulaması gerekiyor. Hastalık ile ilgili önerileri mutlaka olarak uygulaması gerekiyor. Bazen zorluklar içeren bir tedavi sürecidir. Bu süreç zor olsa da hastamızın yaşamının aksamadan sürmesi, fonksiyon kaybı olmaması için bu zorluklara değer olduğunu düşünmek kesinlikle mümkün’. şeklinde konuştu.

MS Hastalarına Öneriler
MS günümüzde tedavisi olan bir hastalıktır.

Sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, düzenli ve etkili tedavi ile hastalığın zararlarından korunabilmek, minimuma indirebilmek mümkündür.

İyi bir hasta-hekim iş birliği tedavide temel koşuldur.

DünyaMS_GünüEtkinliği_2.jpg

Programda konuşan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “Bir hastalığa ne kadar çok farkındalık oluşturulursa, üzerinde toplantılar, istişareler yapılırsa o kadar çok olumlu geri dönüşü olmaktadır. Bu sebeple etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tüm MS hastaları ve aileleri için; yarınların daha sağlıklı ve aydınlık olmasını temenni ediyorum” dedi.

Dünya MS Günü etkinliği için düzenlenen programda konuşan Başkan Ekrem Yüce, son yıllarda adını sık duyduğumuz MS hastalığı için bir araya gelinen buluşmanın önemine işaret ederek, “Bir hastalığa ne kadar çok farkındalık oluşturulursa, üzerinde toplantılar, istişareler yapılırsa o kadar çok olumlu geri dönüşü olmaktadır. Bu sebeple Dünya MS Günü etkinliğinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tüm MS hastaları ve aileleri için; yarınların daha sağlıklı ve aydınlık olmasını temenni ediyorum” dedi.

• SEAH'taDünyaMSGünüEtkinliği_MANŞET.png
  • DünyaMS_GünüEtkinliği_1.jpg