SEAH’ta Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Eğitimi Başladı
20 Şubat 2024

SEAH’TA YENİDOĞAN CANLANDIRMA PROGRAMI (NRP) EĞİTİMİ BAŞLADI

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (SEAH) Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Eğitimi Başladı.

Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP: Neonatal Resüsitasyon Programı) 1998 yılından bu yana ülke genelinde doğumda bebeğe eli değen tüm sağlık çalışanlarını hedef alan ve başarıyla yürütülen bir hizmet içi eğitim programıdır. Temel resüsitasyon uygulamalarının yerleştirilmesi için bu konuda standart uygulama yapacak, eğitim almış sağlık personelinin yetiştirilmesiyle önlenebilir ölüm nedenlerinden olan asfiksiye bağlı mortalite ve morbiditede gelişmiş ülke değerlerine ulaşılması hedeflenmektedir.

Yurt çapında doğum eyleminde görev alan tüm sağlık personelinin standart bir neonatal resüsitasyon eğitimi alması ve bu bilgi, becerileri belirli aralıklarla yenilemesi, eğitim yapılan illerde gerçekleştirilen hastane ziyaretleri ile doğumhane koşullarının yerinde görülerek saptanan sorunlar için kuruma özel çözümlerin kurum yetkilileri ile birlikte üretilmesi ve çalışma koşullarının verilen eğitimle paralel duruma getirilmesi, tüm bu çalışmalar neticesinde Türkiye'nin her köşesinde doğan çocuklara gerektiğinde aynı nitelikte resüsitasyon yapılmasının sağlanması amaçlanmaktadır.

NRP Türkiye uygulamasında kullanılan kurs kitabı, Amerikan Pediatri Akademisi/Amerikan Kalp Birliği kurs kitabının Türkçe çevirisidir. AAP/AHA’ nın 2001 ve 2007, 2012 ve 2017 yıllarında güncelleme gerçekleştirmesi sonucu Ülkemizde kullanılmakta olan NRP Uygulayıcı kitabı da aynı yıllarda güncellenmiştir. Materyal güncellemesini takiben eğitimcilerin güncellemeleri tamamlanmıştır. Teorik konuların yanı sıra uygulamalarda da AAP standartlarına uyulmaktadır. Ancak yerel özellikler uygulamalarda dikkate alınmaktadır.

Program kapsamında yalnızca Türkiye ile sınırlı kalmayıp, tüm Dünyadaki yenidoğan ölümlerinin önlenmesine de katkı sağlamak amacıyla farklı ülkelerde de eğitici ve uygulayıcı eğitimleri verilmektedir.

SEAHta Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Eğitimi Başladı

Bu kapsamda NRP Sertifikasyon Programı, Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü yönetiminde 20 Şubat 2024 günü hastanemiz ev sahipliğinde başlamıştır.

Program; 21 katılımcıyla 3 günlük olarak düzenlenmiştir.

Açılış konuşmalarını Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Yasin Çatalbaş ile SEAH Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Hatice Sıçramaz yaptı.

SEAHta Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Eğitimi Başladı

NRP açılış programına; Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan yardımcısı Uzm. Dr. Selin Tunalı Çokluk, Neonatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İbrahim CanerDoç. Dr. Meltem KarabayÇocuk Neonatoloji Uzmanı Ahmet Yaşar Tellioğlu, ÇEKÜS Şube Müdürü Neşe Aşıcı ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdür Yardımcısı Filiz Küni ile katılım sağlamıştır.

• SEAHta Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Eğitimi Başladı