Herediter Anjioödem Tanı ve Tedavide Yenilikler
18 Mayıs 2023

HEREDİTER ANJİOÖDEM TANI VE TEDAVİDE YENİLİKLER

Herediter Anjioödem
Herediter anjioödem asimetrik olarak yerleşim gösteren, ürtiker (kurdeşen) olmaksızın derimizde ve iç organlarımızda şişlik (ödem) ile seyreden bir hastalıktır. Kaşıntının yerine ağrı ve gerginlik hissi ön plandadır. Herediter anjioödem ürtiker (kurdeşen) gibi alerjik hastalıkların gelişiminden farklı mekanizmalar ile ortaya çıkmaktadır.  Herediter anjioödem, kandaki “C1 esteraz inhibitör” miktarının azlığı ya da işlevinin bozulmasıyla ortaya çıkar.  C1 inhibitör yokluğunda ya da işlevini iyi yapamadığında vücutta çok etkili bir damar genişletici etkisi olan bradikinin artışı olur.

Herediter Anjioödem kalıtsal olarak geçen bir hastalıktır. Hastaların çoğunluğunda C1 inhibitör düzeyi düşükken (tip I), az bir kısmında ise C1 inhibitör işlevsel olarak yetersizdir (tip II). Son yıllarda pıhtılaşma sistemi Faktör XII ve diğer bazı genlerin (plazminojen, kininojen, vb.) mutasyonu ile ilişkili yeni bir tip (C1 inhibitör’ün normal olduğu) tanımlanmasına rağmen mekanizmaları tam olarak aydınlatılamamıştır.

HerediterAnjiyoödem_16.05.2023_ProfDrÖnerÖzdemir_4.png

Herediter Anjioödem Belirti ve Bulgular
Herediter Anjioödem bulguları genellikle ilk yaşlar içerisinde ortaya çıkar. Tekrarlayan ödem genellikle yüz, dudaklar, ağız, boğaz, soluk borusu, el-kol-bacak, genital bölgede daha sık görülür. Atakların sıklığı, şiddeti ve etkilenen organlar hastalar arasında farklılıklar gösterebilir. Erken belirti veren hastaların atakları daha şiddetli seyredebilir. Bazı hastalarda herediter anjioödem bulgularının şiddeti ergenlik döneminde artabilir. Bazı hastalarda ataklar birkaç gün sürebilir ve tedavi edilmese bile kendiliğinden geçerken, bazı hastalarda acil serviste tedavi gerektirecek kadar ciddi seyredebilir. Atakların şiddeti aynı hastada bile farklılıklar gösterebilir. Gebeliğin ilk ve son dönemlerinde ataklar daha şiddetli olabilir.

Herediter anjioödem bulguları, etkilediği organlara bağlı olarak ortaya çıkar. Vücudumuzun değişik bölgelerinde şişlik (yüz, dudaklar, ağız, boğaz, el, kol, bacak ve genital) meydana gelebilir. Cilt bulguları olmadan bulantı ve kusma, karın ağrıları (kramp tarzında) tanı konulmasını zorlaştırabilir. Apandisit ve ailevi Akdeniz ateşi ile karışabilir. Nefes almada zorluk ve üst solunum yollarında ödem (nefes borusu tıkandığında) hayatınızı tehdit edebilir.

Herediter Anjioödem Tanı
Herediter anjioödem tekrarlayıcı, yavaş gelişen ve uzun seyreden, kaşıntısız olması nedeniyle alerjik nedenlere bağlı anjioödemden kolayca ayrılabilir. Alerjik nedenli şişliklerin aksine herediter anjioödemi olan hastalar alerji ilaçlarına/şuruplarına (antihistaminikler), kortizonlu ilaçlara ve adrenaline yanıt vermez.

Kalıtsal geçiş özelliği olduğu için diğer aile bireylerinde de hastalık bulunabilir. Tanı öykü ile konulabilir. En büyük zorluk, Herediter Anjioödem hastalığının akla getirilmemesidir. Şüphelenilen kişilerde gerekli laboratuvar testleri yapılır.

Kanda; serum kompleman 4 (C4) düzey tayini tarama testi olarak kullanılabilir. Ataklar sırasında ve/veya atak olmadan da düşük bulunur. C1 İnhibitör protein düzeyi ve fonksiyonun belirlenmesi gerekir.

Herediter Anjioödem Tedavisi
Antihistaminler, kortikosteroidler ve adrenalin herediter anjioödem tedavisinde yeri yoktur. Tedavi aşamaları.

Hastalık Ataklarının önlenmesi (koruyucu)
Hasta ve hasta yakınlarına atakları tetikleyen faktörlerden korunma önlemlerinin anlatılmasıdır. Gelişebilecek nefes borusu ödeminden ve diş çekimleri gibi yutak bölgesi girişimlerinin tehlikesi açık bir şekilde anlatılmalıdır. Bazı ilaçların atakları tetikleyebileceği özellikle östrojen içeren hormonu içeren doğum kontrol haplarından uzak durulması gerektiği vurgulanmalıdır. ACE inhibitörü gibi hipertansiyon ilacı atakları tetikleyebileceğinden bu hastalarda kullanılmamalıdır. Ayrıca hastalara hastalığın tanımı ve acil durumlarda nelerin kullanılması gerektiği yazan bir kart verilmelidir.

Hastalık Ataklarının Evde ve Hastanede tedavisi
Çok hızlı ve istenmeyen sonuçların gelişmesini önlemeye yönelik olarak yapılır. Damar yolundan yatırılarak Plazma kökenli C1-inhibitörleri (Berinert-P®, Cinryze®) verilebilir. Evde cilt altından –subkutan- yolla Selektif bradikinin B2 reseptör antagonisti (Icatin®) kullanılabilir. Bu ilaçların temin edilemediği durumlarda hastane acilinde taze donmuş plazma kullanılabilir.

Diş çekimi, cerrahi operasyon öncesi ve/veya sırasında veya ciddi travmadan hemen sonra hastaların akut atak geçirmelerini önlemek için koruyucu tedavi almaları gereklidir.

Herediter Anjioödem Tanı ve TedavideYenilikler
Prof.Dr. Öner ÖZDEMİR