SEAH’TA ÇOCUKLARDA İLERİ YAŞAM DESTEĞİ KURSU TAMAMLANDI
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (SEAH) ‘Çocuklarda İleri Yaşam Desteği (ÇİYAD)’ eğitimi yapıldı.
Hastanemizde, kritik hastalığı veya yaralanması olan çocuk hastaların tanınması ve uygun şekilde stabilize edilmesi açısından gerekli bilgi ve becerileri edinmeyi sağlayan ‘Çocuklarda İleri Yaşam Desteği (ÇİYAD) Sakarya 2024’ kurs programı düzenlendi.
ÇİYAD kursun ana hedefi çocuklarda ileri yaşam desteği konusunda gerekli güncel bilgi ve becerilerin edinilmesi, kritik hasta çocuklarda tıbbi bakım kalitesinin arttırılması ve çocuk ölümlerinin azaltılmasıdır.
İleri kardiyak yaşam desteği:
Hastanın havayolu açıklığı, solunum ve dolaşımını belirli ilkeler çerçevesindeki bir dizi işlem ve girişimleri uygulayarak tekrar kazandırmaya çalışmaktır. Kardiyak arest sırasında birinci derecede önemli olan uygulamalar, temel kardiyopulmoner resusitasyon ve erken defibrilasyondur.
Çocukluk döneminde gerçekleşen kardiyak arrestlerin altta yatan nedenleri ve patofizyolojik süreçleri erişkin hastalara göre oldukça fazla farklılık göstermektedir. Bu farklılıklardan dolayı çocuklarda kardiyopulmoner resüsitasyon ve pediatrik ileri yaşam desteği (PALS) yönetimleri ve uygulamaları erişkinlerden farklı olmaktadır.
Bu kapsamda Kurs Koordinatörü Prof. Dr. Murat Duman ve Kurs Başkanı Doç. Dr. Gürkan Atay’ın olduğu Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği’nin düzenlediği ‘Çocuklarda İleri Yaşam Desteği (ÇİYAD) Sakarya 2024’ kurs programı hastanemizde gerçekleşti.
ÇİYAD Kurs Eğitim Konuları:
• Kritik Hasta Değerlendirme
• Temel Yaşam Desteği
• Solunum Yetmezliğinin Tanınması ve Tedavisi
• Şok ve Tedavisi
• Travmalı Çocuğa Yaklaşım
• Çocuklarda İleri Yaşam Desteğinde Akılcı İlaç Kullanımı
• Çocuklarda Sık Rastlanan Ritim Bozuklukları
ÇİYAD Kursu 18-19 Ocak 2024 tarihlerinde teorik ve uygulamalı olarak yapıldı.
Kurs programında; Çocuk Yoğun Bakım Uzmanları Doç. Dr. Gürkan Atay, Uzm. Dr. Mehmet Özgür Arslanoğlu, Doç. Dr. Fatih Varol, Doç. Dr. Muhterem Duyu ve Doç. Dr. Cansu Durak eğitmen olarak görev aldı.
Eğitime; Düzce, Bolu ve hastanemizden toplam 40 kişi (37 hekim, 3 hemşire) katıldı.
Eğitimde başarılı olan Çocuk sağlığı ve hastalıkları asistan & uzman hekim, pratisyen hekim ile hemşirelerden oluşan katılımcılar çocuklarda ileri yaşam desteği uygulamalarında uluslararası geçerli sertifikaları takdim edildi.