SEAH’TA RAHİM AĞZI KANSERİ FARKINDALIK ETKİNLİĞİ
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (SEAH) Serviks (rahim ağzı) Kanseri Farkındalık Etkinliği yapıldı.
Serviks kanseri, dünya genelinde kadınları en çok etkileyen, etkili tarama yöntemleri ile erken tanınıp tedavi edilebilen ve böylelikle hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanser türlerinden biridir.
Bir ülkede rahim ağzı kanserinden kaynaklı ölümü engellenen kadın sayısı o ülkenin sağlık hizmetleri yönünden gelişmişliği ve kadına verilen değer ile doğru orantılıdır. Rahim ağzında gelişen bir kanser türü olan Rahim Ağzı Kanserinin, tarama yöntemleri ile erken tanı alındığında hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanıtlanmıştır. Bu nedenle Bakanlığımız buna yönelik kapsamlı sağlık programlarının içine Rahim Ağzı Kanser taramalarını da almış ve büyük bir başarı ile yürütmeye devam etmektedir.
Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlenmiş olup dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere Farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. Ülkemizde de farkındalık etkinlikleri tüm illerimizde yapılmakta, tarama programlarımız tanıtılarak halkımızı bu konuda bilinçlendirmeye çalışılmaktadır.
Bu amaçla hastanemizde, dünyada ve ülkemizde görülme sıklığı fazla olan Rahim Ağzı (Serviks) Kanserine karşı farkındalık oluşturmak ve halkı bilinçlendirmek adına bir etkinlik düzenlenmiştir.
Etkinlik hastanemiz Doğumevi Kampüs Eğitim Salonunda 25 Ocak 2024 tarihinde gerçekleşmiştir.
Serviks Farkındalık Eğitimi Konu Başlıkları;
• Rahim ağzı (serviks) kanseri tanımı
• Dünyada ve ülkemizde serviks kanseri görülme sıklığı
• Serviks kanseri oluşum nedenleri
• Serviks kanseri belirtileri ve teşhisi
• Erken teşhisin önemi
Eğitmen Jinekoloji Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Osman Köse’nin katkı sağladığı etkinliğe hekim, hemşire ve hastane çalışanları katıldı.