SEAH’TA DÜNYA BİPOLAR GÜNÜ FARKINDALIK ETKİNLİĞİ
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (SEAH) Dünya Bipolar Günü Farkındalık Etkinliği programı yapıldı.
Etkinlik, SEAH İstasyon Toplum Ruh Sağlığı Merkezi tarafından Merkez Kampüs Konferans Salonunda gerçekleşti.
Günün anlam ve öneminin anlatıldığı programa hastane yöneticileri, hastane personeli, TRSM’den hizmet alan hasta ve hasta yakınları ile Şahin Sağlık Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı.
P R O G R A M
Bipolar hastalığına dair bilgilendirme
Uzm. Dr. Ömer Asan
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
TRSM İşleyiş ve uygulamaları
Zerrin İlter
İstasyon TRSM Sorumlu Hemşiresi
TRSM’nin ailelere katkısı
Osman Nuri Yazıcı
Program, kurumda hizmet alan danışanlar tarafından müzik ve şiir dinletisi ile son buldu.
B İ P O L A R B O Z U K L U K
Bipolar bozukluk dünya genelinde yaklaşık 60 milyon kişiyi etkileyen bir psikiyatrik bozukluktur. Bipolar bozukluğu olduğu düşünülen ünlü ressam Vincent Van Gogh'un doğum günü olan 30 Mart, tüm dünyada ve Türkiye’de bipolar bozukluk ile ilgili farkındalık, dayanışma ve toplumsal damgalamaya karşı mücadele günü olarak kutlanmaktadır.
Bipolar bozukluk tekrarlayan taşkınlık (mani) ve çökkünlük (depresyon) atakları ile seyreder. Atak dönemleri dışında kişi olağan yaşamına ve ruh haline dönmektedir. Günümüz koşullarında bipolar bozukluğun atak dönemleri etkili biçimde tedavi edilebilmektedir. Ayrıca koruyucu tedavilerle atakların önlenmesi mümkündür. Bipolar bozukluğu olan bireylerin dengede ve sağlıklı kalması için çok çeşitli tıbbi tedavi ve psikososyal destek yöntemi vardır.
Bipolar bozukluğun tıpkı şeker (diyabet) hastalığı ya da yüksek tansiyon gibi tedavi edilebilir tıbbi bir bozukluk olduğu giderek yaygın kabul görmektedir. Ancak yine de psikiyatrik bozukluklara dönük toplumsal damgalama ve dışlama, bipolar bozukluğu olan bireylerin sağlık hizmetine ulaşımında aksamalara neden olmaktadır.