9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
09 Nisan 2021

Dünya Sigarayı Bırakma Günü

1.tebriklerpng.png

Neden Bırakıyorum

Sigarayı bırakmak için bütün önemli nedenlerinizi düşünün. Sağlığınız dışındaki nedenlerini de dahil edin.
Bunların hepsini bir liste haline getirin ve onu kolayca görebileceğiniz bir yere asın.

 

2.nedenbirakiyorum1jpg.png

Referans: U.S. Department of Health and Human Services. National Institutes of Health. National Cancer Institute. http://smokefree.gov/reasons-to-quit Erişim:20150902


1.Sigara içmek, öncelikle akciğer kanseri kronik bronşit, astıma neden olur.

Akciğerlerimiz aracılığı ile vücudumuza giren sigara dumanı partikülleri yıkıcı etkilerini hemen başlatır. Sigara dumanının sıcaklığı ve duman içindeki çeşitli maddeler nefes borusundaki koruyucu tüycüklerin ve salgı bezlerinin yapısını ve işleyişini bozar. Sigara içmek öncelikle akciğer kanseri, kronik bronşit ve astıma neden olur. Bu hastalıklar aynı zamanda sigara içenler arasındaki başlıca ölüm nedenleridir. Sigara dumanındaki karbon monoksit gazı, kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltır ve dokular yeterince oksijen alamadığından egzersizde çabuk yorulma ortaya çıkar.

2.Akciğer Kanserlerinin %90'dan Fazlasının Nedeni Sigaradır.
Kanser ölümlerinin %30'undan sigara sorumludur. Akciğer kanseri hemen hemen bütün ülkelerde en sık görülen ve en fazla sayıda ölüme neden olan kanser türüdür. Sigara içenlerde en sık görülen kanser türü akciğer kanseridir. Sigara içemeye ne kadar erken yaşta başlanmışsa, ne kadar uzun süreden beri sigara içilmişse ve günde ne kadar fazla sigara içiliyorsa akciğer kanserinin gelişme riski o ölçüde fazladır.

3.Sigara erkeklerde kısırlık ve iktidarsızlığa neden olur.

4.Sigara erken ve önlenebilir ölümlerin başlıca nedenidir.

Dünyada her yıl sigaraya bağlı nedenlerden beş milyondan fazla erken ölüm gerçekleşmektedir.

5.Sigara dumanından pasif olarak etkilenenlerde de ciddi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.

Ülkemizde özellikle evlerde pasif etkilenim yüksek düzeydedir. Evlerin %60-80 'inde en az bir sigara içicisi olduğu bilinmektedir.

6.Bebeğimin sağlığı her şeyden önemli
Gebelik esnasında sigara kullanımı hem anne hem de bebek sağlığına ciddi biçimde zarar vermektedir. Gebelik esnasında sigara kullanan annelerin bebeklerinde düşük doğum kilosu, ani ölüm sendromu, bebeğin anne karnında ölmesi, ileriki dönemlerde davranışsal sorunlar görülmesi gibi pek çok sorun ortaya çıkabilmektedir.

7.Çocukların çevresel sigara dumanına maruz kalması

Akciğerin gelişimini negatif etkiler, solunum sistemi enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonları ve çocukluk çağı astımı gibi hastalıkların görülme oranını arttırır. Sigara dumanı ve temasın çoğalması ile bu problemlerin şiddeti de yükselir.


Bıraktığım zaman

Sigarayı bırakmanın faydaları hemen başlar.

3.biraktigindapng.png

Sosyal yararları

Evde, işyerinde arkadaş ortamında sigara içmeyen ve siz içtiğiniz için rahatsız olanlar ve sevdikleriniz artık dumana maruz kalmayacaktır.

Çocuklara iyi örnek olabileceksiniz; onları pasif içicilikten kurtarıp kulak iltihabı, bademcik iltihabı, sinüzit, bronşit, hışıltılı solunum, astım gibi hastalıklara yakalanma risklerini azaltacaksınız.

Çevrenizdeki insanlara örnek olarak onların da bırakmasını kolaylaştıracaksınız.

Eviniz, arabanız, giysilerinize sinmiş sigara kokusu kaybolacağından çevreyi rahatsız etmeyeceksiniz.

                                                                                                                             

 Ekonomik yararları

Sigaraya ayırdığınız para cebinizde kalacağı için tasarruf etmiş olacaksınız.
Sigaranın neden olduğu hastalıklar nedeniyle doktor, hastane, tedavi giderleriniz azalacaktır.

 

4.günde2paket.png


Daha önce denedim

5.daha önce denedim.png

Sigarayı bırakmak zor olabilir ancak imkansız değildir. Birçok içici defalarca denedikten sonra sigarayı bırakmayı başarabilir. Her sigarayı bırakma deneyiminiz, bir sonraki bırakma girişiminiz için yol gösterici olabilir.

Sigara bırakma sürecinde pek çok bağımlının zorlandığı ve sigaraya tekrar başlamasına neden olan nikotin yoksunluk belirtileri geçicidir. En çok ilk 2-3 haftalık süre sizi zorlayabilir. Ancak 3 hafta geçtikten sonra sigara ile mücadeleniz bitmeyecektir. Sigara içmeyi çağrıştıran pek çok şey, size hatırlatmaya devam edebilir.

Siz içmeme konusundaki kararlılığınızı sürdürürseniz hatırlatıcı çevresel unsurlar (yemek sonrası, cay, kahve, vs) ile sigara arasındaki güçlenmiş bağ zayıflayacaktır.

Sigarayı bırakmaya çalışırken kendi iradenizi suçlama eğilimine girmeyin. Bırakma denemeniz sırasında başarısızlık söz konusu olursa asla kendinize olan güveninizi yitirmeyin.


SİGARAYI BIRAKMAKTAN VAZGEÇMEYİN

 Aşabileceğim durumlar

6.alabileceğim durumlar.png



7.elinizde.png





Sigara9şubatmanşet21.png









Referanslar
1. Sigarayı Bırakıyoruz. Türk Toraks Derneği Eğitim Kitapları Serisi, Sağlık Bakanlığı Yayınları, Bakanlık Yayın No:865 http://www.saglik.gov.tr/TR/dosya/1-73941/h/sigarayi-birakiyoruz.pdf Erişim:20150902
2. Jarvis MJ. Why people smoke. BMJ 2004; 328:277-9.
3. You Can Quit Smoking. U.S. Department of Health Services Public Health Service, 2008. http://www.tobaccoprogram.org/pdf/smconsumr.pdf Erişim:20141225
4. T.C. Sağlık Bakanlığı. Tütün Bağımlılığı ile Mücadele El Kitabı, 2010 http://havanikoru.org.tr/dosya/Docs_Tutun_Dumaninin_Zararlari/Tutunle_Mucadele_El_Kitabi.pdf Erişim:20150902
5. Smoking Cessation Guidelines. How to treat your patient’s tobacco addiction, 2000. http://www.smoke-free.ca/pdf_1/smoking_guide_en.pdf Erişim:20150902
6. American Cancer Society. Guide to Quitting Smoking. http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/002971-pdf.pdf Erişim:20150902
7. Ghadirian P. Sleeping with a Killer: The Effects of Smoking on Human Health.
8. Help Your Patients Quit Tobacco Use: An Implementation Guide for Community Health Centers, 2013. http://www.prevent.org/data/files/actiontoquit/leg-community_health_report_inside_final_web_101013.pdf Erişim:20150902

 



Kanser Haftası_Risk_04.02.2021.jpg.png