SEAH’ta Anne Ruh Sağlığı Farkındalık Etkinliği düzenlendi.
16 Mayıs 2022

SEAH’ta Anne Ruh Sağlığı Farkındalık Etkinliği düzenlendi.

Perinatal dönemdeki kadınların ruhsal hastalıklarının tespiti ve tedavi edilmesi bir toplum sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada doğum öncesi ve doğum sonrası dönemde kadınların en fazla başvurduğu, tedavi gördüğü yerler olan hastaneler üzerine düşen sorumluluğu gözden geçirmesi ve yerine getirmesine yönelik yapacağı uygulamalar önem arz etmektedir.

Dünyada perinatal ruhsal bozuklukların tanı ve tedavisi için çeşitli uygulamalar yürütülmektedir. Kurumlarda hekim ve diğer sağlık çalışanları ile işbirliği içerisinde tarama çalışmaları yapılarak, aileleri bilgilendirerek ve eğitimler yaparak farklı şekillerde gebelik ve doğum sonrası dönemde olan kadınlara yardımcı olmaya çalışılmaktadır.

AnneRuhSağlığıEtkinliğ_9a.jpg

Hastanemizde tüm gebelere ve doğum sonrası tüm kadınlara ruhsal bozukluk açısından tarama çalışmaları yapılmaktadır. Annelerin yalnızca depresyon riski yönünden değerlendirilmesi annelere depresyon hakkında farkındalık oluşması dışında herhangi bir katkı sağlamayacak olup, gerekli tıbbi desteği almaması durumunda depresyon tedavi edilemeyecektir. Bu kapsamda ülkemizde tarama, yönlendirme, muayene ve tedavi hizmetlerine erişiminin bütüncül olarak sunulduğu bir sağlık kuruluşu olduğu bilgisine ulaşılamıştır. Bildiğimiz kadarıyla Türkiye’de ilk defa kurumumuz Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bütüncül Perinatal Psikiyatri hizmeti sunularak tarama, yönlendirme ve tedaviye erişimin sağlanmasına yönelik önemli bir adım atıldığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte perinatal dönemde olan tüm kadınların taranmasına yönelik uygulamalar yapılması yeterli olmayıp, depresyon açısından riskli olan annelerin hizmete erişiminin sağlanmasının önündeki engellerin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

Dünya Anne Ruh Sağlığı Farkındalık Birliği tarafından her yıl Mayıs ayının ilk haftası, Anne Ruh Sağlığı Farkındalık Haftası, bu haftanın Çarşamba gününün de tüm dünyada Anne Ruh Sağlığı Günü olarak etkinliklerle anılması kararlaştırılmıştır.

AnneRuhSağlığıEtkinliğ_4a.jpg

Anne Ruh Sağlığı Haftası münasebetiyle Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kalite Direktörlüğü, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalının işbirliği ve hastane yönetiminin desteğiyle, anne ruh sağlığı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme standı kurularak etkinlik düzenlendi. Etkinlik süresince sağlık çalışanları, anneler, anne adayları ve yakınları anne ruh sağlığının önemi ve Perinatal Psikiyatri hizmetleri hakkında bilgilendirildi. Ayrıca Lohusa-Cerrahi Servisinde yatmakta olan tüm anneler ziyaret edilerek Kalite Direktörlüğü çalışanları ve Kadın Doğum Polikliniği Sorumlu Ebe tarafından konu ile ilgili bilgilendirildi.

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Esra Yazıcı, anne ruh sağlığının önemine dikkat çekerek, etkinliğe katılan hastane çalışanları ile hasta ve hasta yakınlarına yaptığı bilgilendirmede “Annelerin yaşayacağı depresyon hem anneyi hem bebeği hem de toplumu etkiler dolayısıyla tespit ve tedavisi önemlidir. Bugün depresif belirtilerin görülmesi, annenin depresyonda olması bugün annenin sağlığını etkilediği gibi yıllar sonrasında çocuk sağlığına da etkisi olduğu çalışmalarla gösterilmiştir. Annelerin yalnızca depresyon riski yönünden değerlendirilmesi annelere depresyon hakkında farkındalık oluşması dışında herhangi bir katkı sağlamayacak olup, gerekli tıbbi desteği almaması durumunda depresyon tedavi edilemeyecektir. Haliyle bizim bakış açımıza göre sağlıklı nesillerden bahsedebilmek için sağlıklı annelerden söz edebiliyor olmalıyız. Bu bağlamda erken tanı ve tedavi hizmetlerine doğrudan erişimin sağlanması annenin, ailenin ve dolayısıyla toplumun bir bütün olarak fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan iyilik halinin sürdürülmesinde olumlu katkılar sağlayacaktır ifadelerine yer verdi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hilal Uslu Yuvacı, Kadın Doğum Poliklinikleri ve Kliniklerinde depreson taraması ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. “Gebelik ve doğum sonrası depresyon durumları ile yakından ilgilendiklerini, risk altında olan anne adayları ve annelerin Perinatal Psikiyatri Polikliniğine yönlendirildiğini ve bu süreçte gebeleri ve anneleri yaşadıkları depresyonla yalnız bırakmadıklarını" ifade etti.

• AnneRuhSağlığıEtkinliğ_MANŞET2.png
  • AnneRuhSağlığıEtkinliğ_5.JPG