Dünya Eczacılar Günü (25 Eylül)
25 Eylül 2022

DÜNYA ECZACILAR GÜNÜ (25 Eylül)

Eczacılarımızın 25 Eylül Dünya Eczacılar Günü’nü  tebrik ediyor, sağlımıza verdikleri değerli katkılardan dolayı şükranlarımızı sunuyoruz.

Bin yıllık geçmişinden güç alan, sağlıklı nesillerin sürekliliği için yüzü daima geleceğe dönük olan Eczacılarımızın Dünya Eczacılar Günü kutlu olsun.

Doç. Dr. Fikret Halis
Başhekim

DünyaEczacılarGünü2022_1a.jpg

DÜNYA ECZACILAR GÜNÜ & ECZACILAR

Türkiye'de eczacılık öğretimi 14 Mayıs 1839 tarihinde Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane bünyesinde açılan Eczacı sınıfı ile başlamıştır ve bu tarih esas alınarak ülkemizde 14 Mayıs “Eczacılık Günü” olarak kutlanmaktadır.

2009 yılında İstanbul’da düzenlenen Dünya Eczacılık Kongresi’nde, delegasyon tarafından Uluslararası Eczacılık Federasyonunun (FIP) kuruluş tarihi olan 25 Eylül’ün tüm dünyada “Dünya Eczacılık Günü”  adıyla kutlanması önerisi verilmiş ve oy birliği ile kabul edilmiştir.

Dünya Eczacılar Günü 2009 yılından bu yana tüm dünyada ortak olarak kutlanmaktadır.

DünyaEczacılarGünü2022_2a.jpg

Günümüzde, Eczacılık fakültelerinde, 5 yıllık lisans eğitimini başarı ile tamamlayan kişiler Eczacı diploması almaya hak kazanırlar.

Türkiye'de bu mesleğe mensup kişiler:

» Serbest eczacılık yapabilir;
» İlaç endüstrisinde; AR-GE, üretim, kalite kontrol, ruhsatlandırma, pazarlama gibi birimlerde görev alabilir;
» Hastane eczanelerinde mesul müdürlük yapabilir
» Hastane eczacısı olarak çalışabilir
» Kamu kuruluşlarında ya da ecza depolarında mesleğini icra edebilir.

DünyaEczacılarGünü2022_3a.jpg

Eczacılık;
Tedavi edici her türlü madde ve ilacın; keşfi, üretimi, bertarafı, güvenli ve etkin kullanımı ve kontrolü ile ilgilenen, tıp bilimini kimya ile ilişkilendiren klinik sağlık bilimidir.

DünyaEczacılarGünü2022_4a.jpg

Eczacı;
İlaçların kaliteli kullanımı yoluyla hastalar için en uygun sağlık sonuçlarını sağlamak amacıyla çeşitli roller üstlenen, uzmanlaşmış eğitim ve öğretime sahip sağlık erbabıdır.

İlacın geliştirilmesinden,  hazırlanmasından, kontrolünden, pazarlamasından, satışından,  hastaya sunumundan ve doğru kullanımından sorumludur.

Bu amaçla eczacı;
İlaçların doğru kullanımının anlaşılmasına yönelik olarak

• İlacın adı, endikasyonları, dozu, doz uygulama zamanlarını,
• Kullanım şeklini,
• Saklama koşullarını,

İlaç kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları,
• İlaç uygulamasında kullanılan araçların güvenli ve etkin kullanımının sağlanmasını,
• Doz uygulaması sırasında kaçınılması gereken gıda ve diğer ilaçları,

İlaç alımı sonrasında karşılaşılacak sonuçları,
• Advers ilaç reaksiyonları ve advers ilaç etkilerinin TÜFAM’a bildirim gerekliliği gibi konularda hastalar ve/veya ilaç tedavisini uygulayan sağlık profesyonellerini bilgilendirir.

Eczacılar belirli bir ilacın etki şeklini, metabolizmasını ve insan vücudu üzerindeki fizyolojik etkilerini ayrıntılı olarak bilirler, her bir hastanın ilaç tedavisinin optimizasyonunda önemli rol oynarlar.

DünyaEczacılarGünü2022_5a.jpg

İlaç ve sağlık danışmanı olan eczacılar, toplumu hastalık riskleri konusunda bilgilendirme, risklerden korunma yollarını açıklama, riskli bireyleri belirleyip erken tanı ve tedavi için doktora yönlendirme gibi önemli görevler üstlenerek koruyucu sağlık hizmetine katkıda bulunurlar.

DünyaEczacılarGünü2022_6a.jpg

Dünyada Eczacılar;
» Kardiyovasküler,
» Bulaşıcı hastalıklar,
» Beslenme,
» Psikiyatri onkoloji,
» Farmakoterapi,
» Nükleer tıp ve
» Geriatrik eczacılık uygulamaları konusunda sertifikalandırma yapılıyor.

DünyaEczacılarGünü2022_7a.jpg

Türkiye'de Eczacılar;
Eczacılıkta, Uzmanlık Kurulu tarafından tanınan uzmanlık dalları Klinik eczacılık ve Fitoterapidir.

DünyaEczacılarGünü2022_8a.jpg

Biz eczacılar, hasta ihtiyaçlarının doğru tanımlanması, ilaçların doğru kullanılması, sağlık bakım hatalarının azaltılması, farmakovijilans gibi birçok alanda halkımıza ve ülkemize önemli katkılar sunuyoruz.

Biz eczacılar ilaç suiistimali ve yanlış ilaç kullanımında bir kontrol ve denetim mekanizması işlevi görerek, güvenlik ağı oluşturuyoruz.

Gülşen Altunel
Eczacı