Hasta Kan Yönetimi Rehberleri
02 Şubat 2023

HASTA KAN YÖNETİMİ REHBERLERİ

Sağlık Bakanlığı “Hasta Kan Yönetimi Rehberleri” hazırladı.

Amaç, kan ve kan bileşenlerini kullanan klinisyen hekimlere rehberlik etmek.


Genel yaklaşım:

Hastanın
» kendi kanını korumak
» kendi kanını yönetmek
» gereksiz kan transfüzyonları önlemek.


Altı modülden oluşmaktadır.

LİNKLERİ TIKLAYARAK modüllere erişim sağlayabilirsiniz.

1-Hasta Kan Yönetimi Rehberi Modul 1 - Kritik Kanama Masif Transfuzyon.pdf
2-Hasta Kan Yönetimi Rehberi Modul 2 - Perioperatif.pdf
3-Hasta Kan Yönetimi Rehberi Modul 3 - Dahili Hastaliklar.pdf
4-Hasta Kan Yönetimi Rehberi Modul 4 - Yoğun Bakım.pdf
5-Hasta Kan Yönetimi Rehberi Modul 5 - Gebelik ve Doğum.pdf
6-Hasta Kan Yönetimi Rehberi Modul 6 - Yenidogan ve Pediatri.pdf


HastaKanYönetimiRehberleri_SEAH_4.jpg


Hasta Kan Yönetimi Rehberleri

Sağlık Bakanlığı olarak ulusal sağlık sistemimizi daima ileriye taşımak, mesleki uygulamalarınızda yanınızda olmak ve uygulama pratiğinizi kolaylaştırmak önceliklerimiz arasında en üst sıralarda yer almaktadır.

HastaKanYönetimiRehberleri_SEAH_1a.jpg

Kan hizmetleri yetkili otoritesi olarak, ulusal kan politikamız; gönüllü, düzenli ve karşılıksız kan bağışı yapan kan bağışçılarından güvenli kan tedariki, kan ve kan bileşenlerinin kalite güvencesinin sağlanması, hastanın ihtiyacı olan kan ve kan bileşenlerine ihtiyaç duyulan anda ve miktarda ulaşılabilmesi ve kan transfüzyon güvenliğinin sağlanması olarak belirlenmiştir.


Tek kaynağı insan olan kan ve kan bileşenlerinin, doğru endikasyon ile doğru zamanda ve etkin kullanımı, hasta güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra, gereksiz kullanımın önlenmesi ile bağışçıların özgeci çabalarına saygı gösterilmesi adına da önemlidir.


Bu çerçevede, ulusal kan politikamız ve uluslararası güncel gelişmeler kapsamında yürüttüğümüz çalışmalardan bir tanesi de Hasta Kan Yönetimi yaklaşımının uygulamaya geçirilmesi olmuştur.

HastaKanYönetimiRehberleri_SEAH_2a.jpg

Hasta Kan Yönetimi, eritrosit kitlesini (hemoglobin konsantrasyonunu) koruma, kan kaybını en aza indirme, hastalığın gidişatını iyileştirme amacıyla, aneminin optimal fizyolojik toleransını sağlamak ve alternatifleri göz önünde bulundurarak, uygun olduğunda transfüzyon uygulamak için kanıta dayalı tıbbi ve cerrahi kavramların zamanında uygulanmasını sağlayan multidisipliner bir yaklaşım olarak tanımlanabilir.


Bu yaklaşım gereksiz transfüzyonları, dolayısıyla transfüzyon komplikasyonlarının doğuracağı riskleri de azaltacaktır.

Hasta Kan Yönetimi ilkelerinin uygulanması, sınırlı sayıdaki bağışçıdan elde edilen kanın, ona en çok ihtiyaç duyan hastalar için kullanılmasını sağlarken, transfüzyon ihtiyacını ve dolayısıyla sağlık masraflarını azaltabilir.

Mevcut kanıtlar, azaltılabilecek uygunsuz kullanımın var olduğunu ve mevcut kullanımdaki yıllık artış eğiliminin sürdürülebilir olmadığını göstermektedir.

HastaKanYönetimiRehberleri_SEAH_3a.jpg

Politika hedeflerimiz çerçevesinde, kanıta dayalı bilimsel literatürün sistematik bir incelemesini yansıtan ve değerli uzmanların ortak bir konsensüs ile katkı sağladığı altı modülden oluşan Hasta Kan Yönetimi Rehberleri hazırlanmıştır.

Rehberlerin oluşturulma amacı, özellikle kanı en çok kullanan klinisyenler başta olmak üzere, transfüzyon zincirinde görev alan kişilere, hasta kan yönetimi konusunda güncel ve kanıta dayalı bilgiler ışığında, transfüzyon kararı vermede yardımcı olmaktır.


Güncel ve bilimsel gelişmeler çerçevesinde hazırlanan rehberlerin tedavi planlamalarınızda ve transfüzyon kararlarınızda yol gösterici olmasını temenni ederim.



Prof.Dr. Ahmet TEKİN
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü



https://shgmkanhizmetleridb.saglik.gov.tr/TR-94431/hasta-kan-yonetimi-rehberleri.html








  • HastaKanYönetimiRehberleri_SEAH_MANŞET.jpg
  • HastaKanYönetimiRehberleri_SEAH_4.jpg
  • HastaKanYönetimiRehberleri_SEAH_1.jpg
  • HastaKanYönetimiRehberleri_SEAH_2.jpg
  • HastaKanYönetimiRehberleri_SEAH_3.jpg