Klinik Hakkında
27 Mart 2023



İŞ VE MESLEK HASTALIKLARI KLİNİĞİ



KAMPÜS / HİZMET BİNASI:
SEAH İstasyon Ek Hizmet Binası
(Eski K. Doğum ve Çocuk Hastanesi

Hastanemiz Meslek Hastalıkları Tanı ve Bildiriminde yetkilendirilmiştir. Kliniğimizde meslek hastalıkları tanısı almış ya da meslek hastalıkları şüphesi olan hastalara ayaktan sağlık hizmeti verilmektedir.

Polikliniğimize, hastanemizdeki hasta kayıt (KİOKS) birimlerinden randevusuz de sıra alınabileceği gibi MHRS üzerinden de randevu alınarak başvuruda bulunulabilir.


TANIM:

Meslek Hastalığı Nedir?

 Meslek Hastalığı 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda ‘Mesleki risklere bağlı ortaya çıkan hastalık’ olarak tanımlanmıştır. Çalışma ortamındaki olumsuz koşullara bağlı ortaya çıkan Meslek Hastalığına bağlı dünyada yaklaşık 2 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Ölüme neden olmayan meslek hastalığı sayısı ise yıllık 160 milyon olarak tahmin edilmektedir. Uluslararası Çalışma Örgütüne göre bir ülkede beklenen meslek hastalığı sayısı aktif çalışan sayısının çalışma koşullarındaki iyilik durumuna göre binde 4 ile binde 12 kadardır. Ülkemizde kayıtlı çalışanların sayısına göre yılda en az 88 bin ile 264 bin meslek hastalığı kaydı beklenirken, bu sayı farkındalığın az olması, tanı ve bildirimdeki eksiklikler nedeniyle oldukça azdır.

Meslek hastalıkları, çalışma koşullarında maruziyetlere yönelik alınacak önlemlerle, tamamen önlenebilir hastalıklardır. Ancak ülkemizde Meslek Hastalıkları işveren, çalışan ve hekim tarafından yeterince bilinemediğinden, saptanması ve dolayısıyla önlenmesinde de sıkıntılar yaşanmaktadır. Tanı konulamadığından maruziyetin sürmesine bağlı kalıcı fonksiyon kayıpları ile toplum sağlığı ve ülke ekonomisini olumsuz etkilenmektedir.


Meslek Hastalıkları Kliniğinde Değerlendirilen Hastalıklar Nelerdir?

1. Mesleksel Akciğer Hastalıkları
    
Pnömokonyozlar
    
Silikotüberküloz 

    
İş ile Alevlenen ya da Mesleksel Astım ve KOAH
    
Mesleksel Hipersensitivite Pnömonisi ve diğer mesleksel intersitiyel akciğer   hastalıkları

2. İş ile İlişkili Kas İskelet Sistemi Hastalıkları
    
Servikal ve Lomber Diskopatiler
    
Tuzak nöropatileri
    
Tenisçi Dirseği
    
Epikondilit gibi diğer iş ile ilişkili kas iskelet sistemi hastalıkları

3. Mesleksel Cilt Hastalıkları
    
Allerjik kontakt dermatit
    
İrritan kontakt dermatit ve diğerleri

4. Gürültü, ısı gibi fiziksel etmenlerin neden olduğu meslek hastalıklar

5. Mesleksel Bulaşıcı Hastalıklar

6. Mesleksel Kanserler



İş ve Meslek Hastalıkları Uzmanlığı Nedir?
Ülkemizde 2012 yılında Meslek Hastalıklarının tanı, bildirim ve tedavideki eksiklikleri gidermek amacıyla İş ve Meslek Hastalıkları yan dal uzmanlık bölümleri açılmıştır. İş ve Meslek Hastalıkları Uzmanlığı, iç hastalıkları, göğüs hastalıkları ve halk sağlığı uzmanlığı üzerine yapılan bir üst ihtisastır. İş ve Meslek Hastalıkları Uzmanları çalışanların sağlığının üst düzeye çıkarılması ve meslek hastalıklarının saptanması için hem klinik hem de koruyucu hekimlik hizmetlerini sunmaktadırlar.


Meslek Hastalığı Tanı Sürecinde Hastanemizde Yapılan Tetkikler Nelerdir?

Çalışanın işyerinde maruz kaldığı ajanlar, yakınmaları ve fizik muayeneye bulgularına göre tetikleri istenmektedir.

● Tüm radyolojik görüntüleme tetkikleri
● Solunum fonksiyon testleri
● İşitme testleri
● Yama testi (Patch Testi)


Polikliniğimize Nasıl Başvurabilirsiniz?

Sevk ile başvurma:
Sosyal Sigortalar Kurumu, işyeri hekimi ya da branş hekimi tarafından sevk edilen/yönlendirilen hastalar randevu gözetmeksizin İş ve Meslek Hastalıkları polikliniğine başvurabilirler.

Çalışanın kendisinin başvurusu:
Çalışanlar meslek hastalığı iddiasıyla kendi istekleriyle ya da sevkleriyle randevu gözetilmeksizin polikliniğimize başvurabilmektedirler.

MHRS Randevusu:
Polikliniğimize çalışanlar MHRS randevusu alarak da başvurabilirler. Bunun için öncesinde ana dal poliklinikte muayene olunması ve iş ve meslek hastalıkları polikliniği için yeşil listeye eklenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yan dal hizmetleri nedeniyle MHRS randevusu alınamamaktadır.


İşveMeslekHastalıkları_SağlıkKurulu_SEAH_a.jpg
İş ve Meslek Hastalıkları Sağlık Kurulu


Hastanemiz Sağlık Kuruluna Nasıl Başvurabilirsiniz?
Sağlık kuruluna Meslek Hastalığınız nedeniyle ücretsiz başvuru için bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezinden sevk alarak hastanemize başvurmanız gerekmektedir.

Meslek hastalıkları tanı süreçleri:
Meslek hastalığı tanısı almış olguların sağlık kurulu raporlarını, SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığı İstanbul Meslek Hastalıkları Sağlık Kurulu’na iletilmek üzere çalışanın bağlı olduğu Sigorta Müdürlüğüne gönderilmektedir.

Hastalığın dayandırıldığı tüm sağlıkla ilgili belgeler sağlık kurulu raporuna eklenmekte ve raporun bir örneği de hastaya verilmektedir.



TIBBİ DONANIM:
......


HİZMETLERİMİZ:

Kliniğimizde Sunulan Hizmetler Nelerdir?

1. Kliniğimizde sağlık hizmeti sunumu  ayaktan poliklinik hizmeti şeklinde yapılmaktadır.

2. Meslek Hastalığı tanısı almış hastanın takibi yapılmakta ve gerektiğinde destek tedavisi verilmektedir.

3. Meslek Hastalığı şüphesi ile kendisi başvuran ya da işyeri hekimi, branş hekimi ya da SGK tarafından sevk edilen hastaların ayrıntılı meslek ve çevresel maruziyet öyküsü alınmakta, muayeneleri yapılmakta, semptomlarına ve maruziyetlerine yönelik tetkikleri istenmektedir.

4. Meslek Hastalığı şüphesi ile başvuran olgularda yapılan ayrıntılı değerlendirme sonrasında Meslek Hastalığı saptanması durumunda olgunun Sağlık Kurulu Raporu düzenlenmektedir.

5. Meslek Hastalığı tanısı konulan olgu hastanemizde sağlık kuruluna sevk edilmektedir. Hastanemiz Sağlık Kurulu tarafından Meslek Hastalığı tanısı alan olgular kurulda görevli 7 branş hekimi tarafından yeniden değerlendirilmekte ve nihai karar ile e-rapor düzenlenerek Sosyal Sigortalar Kurumuna Meslek Hastalığı bildirimleri yapılmaktadır.

6. Meslek Hastalıkları uzmanı tarafından çalışanlara ve işyerlerine tanısı konulan Meslek Hastalığına göre iş hijyen koşulları açısından önerilerde bulunulmaktadır.

7. Meslek Hastalıkları uzmanımız ILO Uluslararası Pnömokonyoz Radyografileri Sınıflandırılması konusunda sertifikalı eğitim almıştır ve Pnömokonyoz şüphesi olan olgulara ILO Standartlarına göre Pnömokonyoz okuması yapılmaktadır.

8. İş Mahkemeleri tarafından Meslek Hastalığı nedeniyle resmi yazı ile sağlık kuruluna sevk edilen hastaların değerlendirilmesi, tetiklerinin istenmesi ve hastalıkları hususunda ayrıntılı sağlık kurulu raporlarının düzenlenmesi hizmeti verilmektedir.





PERSONEL BİLGİLERİ:

Dr. Yasemin YURT AK
İş ve Meslek Hastalıkları uzmanı  





  • İşveMeslekHastalıkları_SağlıkKurulu_SEAH.png